Kvartet „Uvertira“ – originalan zvuk koji osvaja

Najbolje iz Srbije

07.04.2022. - 09:30

Kvartet „Uvertira“ – originalan zvuk koji osvaja

Četiri mlade profesorke muzike, koje je spojila velika ljubav prema muzici i drugarstvo još iz perioda osnovne škole, osnovale su 2019. godine muzički kvartet „Uvertira“ koji je svoje prve muzičke korake i nastupe započeo u Loznici, rodnom gradu ove četiri mlade i talentovane dame - profesorke gitare Milice Ivanović, profesorke violine Mine Tošić Aleksić, profesorke viole Aleksandre Lazić i profesorke flaute Danijele Avramović

Kvartet „Uvertira“ za kratko vreme stekao je veliku popularnost i van Loznice nastupajući na raznim manifestacijama, koncertima i festivalima širom Srbije i u regionu, a sve zahvaljujući originalnom zvuku i dinamičnim muzičkim izvođenjima koja su naišla na oduševljenje kod publike.
 
Kada se udruže četiri mlade, izuzetno muzički nadarene i visoko obrazovane žene pune energije, kreativnosti, dobrih ideja koje pritom sviraju različite instrumente i imaju jaku želju da uspeju i ostvare svoje snove rezultat ne može da izostane.
 
Kvartet „Uvertira“ – originalan zvuk koji osvaja

Privatna arhiva

Još kao učenice muzičke škole Vuk Karadžić u Loznici znale su da je njihov poziv muzika, zbog toga su nastavile školovanje u srednjim muzičkim školama Josip Slavenski i Mokranjac u Beogradu koje su završile sa najvišim ocenama. Na muzičkim akademijama u Srbiji i Bosni i Hercegovini, Danijela i Mina u Sarajevu, Milica u Bijeljini, Aleksandra u Beogradu, studije završavaju kao veoma uspešni i nagrađivani studenti, a svoje muzičko obrazovanje stekle su od veoma uspešnih i poznatih profesora muzike, kako domaćih, tako i stranih. Iza njih je veliki broj odsviranih koncerata i takmičenja gde su kao solisti, kamerni i orkestarski izvođači nastupale po celom svetu, bile su članovi gotovo svih filharmonija u okruženju i sarađivale su sa velikim imenima muzičke scene.
 
Nakon završetka školovanja, povratka u rodni grad i ponovnog okupljanja, četiri drugarice i profesorke muzike odlučuju da osnuju muzički kvartet koji će biti drugačiji od svega ostalog što postoji na muzičkom nebu Loznice.
 
Kako je objasnila Milica Ivanović, došle su na ideju da sviraju zajedno sa ciljem da deci približe klasičnu muziku, da ih upoznaju sa instrumentima i pokažu kako se bilo šta od muzike, ne samo klasika, može odsvirati i na drugačiji, originalan način.
 
Kvartet „Uvertira“ – originalan zvuk koji osvaja

Privatna arhiva

„Muzika je neizostavni deo naše svakodnevnice, prati nas kroz život i prirodni je deo naših svakodnevnih iskustava, ona povezuje sve emocionalne, duhovne i fizičke elemente univerzuma, a svakom našem trenutku daje posebnu draž kao nijedna druga umetnost. Poneka pesma, stih ili melodija može podariti sasvim novu dimenziju našem životu, može nam pomoći da iskažemo neizrečeno, shvatimo neshvatljivo, prihvatimo neprihvaćeno, suočimo se sa svojim najdubljim emocijama i pustimo da nam zavladaju dušom jer nam emocije najbolje osvetljavaju put kroz život“, ukazala je Milica Ivanović na to koliko im muzika znači i utiče pozitivno na ljude i svet.
 
Sa kvartetom „Uvertira“ u toku prve godine postojanja zabeležile su veliki uspeh nastupajući na koncertima širom regiona kao i na raznim festivalima i manifestacijama a neke od njih su Lila Lo festival u Loznici, festival Savremene žene u Tuzli, Intef festival u Šapcu, koncert na Međunarodnim danima Dunava na Golubačkoj tvrđavi, otvaranje banjske sezone u Banji Koviljači i mnogim drugim.
 
Kvartet „Uvertira“ dobitnik je nagrade za doprinos turizmu Loznice za 2019. godinu koju dodeljuje Turistička organizacija grada Loznice.
 
Kvartet „Uvertira“ – originalan zvuk koji osvaja

Privatna arhiva

Zbog toga što žele da edukuju svoju koncertnu publiku od najranijeg uzrasta, po uzoru na projekte svih filharmonija u svetu, ove četiri dame osnivači su projekta Klasika za decu, ciklusa koncerata koji imaju cilj da deci predškolskog uzrasta Loznice i okoline približe klasičnu muziku, muzičke instrumente, kompozitore i epohe, na njima prikladan način, stalno ističući značaj klasične muzike za razvoj deteta. Predavači su i jedni od osnivača Dečjeg centra u Loznici, organizacije koja deci predškolskog i školskog uzrasta nudi niz programa kroz koje razvijaju svoje sposobnosti i veštine. Zaposlene su kao profesori u muzičkim školama i muzičkim radionicama u Srbiji i Bosni i Hercegovini.
 
Kvartet „Uvertira“ nastavlja da osvaja publiku širom Srbije i regiona svojim originalnim zvukom. Četiri profesorke muzike plene svojim muzičkim izvođenjem, harizmom i pozitivnom energijom koju šire oko sebe.
Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).