Квартет „Увертира“ – оригиналан звук који осваја

Најбоље из Србије

07.04.2022. - 09:30

Квартет „Увертира“ – оригиналан звук који осваја

Четири младе професорке музике, које је спојила велика љубав према музици и другарство још из периода основне школе, основале су 2019. године музички квартет „Увертира“ који је своје прве музичке кораке и наступе започео у Лозници, родном граду ове четири младе и талентоване даме - професорке гитаре Милице Ивановић, професорке виолине Мине Тошић Алексић, професорке виоле Александре Лазић и професорке флауте Данијеле Аврамовић

Квартет „Увертира“ за кратко време стекао је велику популарност и ван Лознице наступајући на разним манифестацијама, концертима и фестивалима широм Србије и у региону, а све захваљујући оригиналном звуку и динамичним музичким извођењима која су наишла на одушевљење код публике.
 
Када се удруже четири младе, изузетно музички надарене и високо образоване жене пуне енергије, креативности, добрих идеја које притом свирају различите инструменте и имају јаку жељу да успеју и остваре своје снове резултат не може да изостане.
 
Квартет „Увертира“ – оригиналан звук који осваја

Приватна архива

Још као ученице музичке школе Вук Караџић у Лозници знале су да је њихов позив музика, због тога су наставиле школовање у средњим музичким школама Јосип Славенски и Мокрањац у Београду које су завршиле са највишим оценама. На музичким академијама у Србији и Босни и Херцеговини, Данијела и Мина у Сарајеву, Милица у Бијељини, Александра у Београду, студије завршавају као веома успешни и награђивани студенти, а своје музичко образовање стекле су од веома успешних и познатих професора музике, како домаћих, тако и страних. Иза њих је велики број одсвираних концерата и такмичења где су као солисти, камерни и оркестарски извођачи наступале по целом свету, биле су чланови готово свих филхармонија у окружењу и сарађивале су са великим именима музичке сцене.
 
Након завршетка школовања, повратка у родни град и поновног окупљања, четири другарице и професорке музике одлучују да оснују музички квартет који ће бити другачији од свега осталог што постоји на музичком небу Лознице.
 
Како је објаснила Милица Ивановић, дошле су на идеју да свирају заједно са циљем да деци приближе класичну музику, да их упознају са инструментима и покажу како се било шта од музике, не само класика, може одсвирати и на другачији, оригиналан начин.
 
Квартет „Увертира“ – оригиналан звук који осваја

Приватна архива

„Музика је неизоставни део наше свакодневнице, прати нас кроз живот и природни је део наших свакодневних искустава, она повезује све емоционалне, духовне и физичке елементе универзума, а сваком нашем тренутку даје посебну драж као ниједна друга уметност. Понека песма, стих или мелодија може подарити сасвим нову димензију нашем животу, може нам помоћи да искажемо неизречено, схватимо несхватљиво, прихватимо неприхваћено, суочимо се са својим најдубљим емоцијама и пустимо да нам завладају душом јер нам емоције најбоље осветљавају пут кроз живот“, указала је Милица Ивановић на то колико им музика значи и утиче позитивно на људе и свет.
 
Са квартетом „Увертира“ у току прве године постојања забележиле су велики успех наступајући на концертима широм региона као и на разним фестивалима и манифестацијама а неке од њих су Лила Ло фестивал у Лозници, фестивал Савремене жене у Тузли, Интеф фестивал у Шапцу, концерт на Међународним данима Дунава на Голубачкој тврђави, отварање бањске сезоне у Бањи Ковиљачи и многим другим.
 
Квартет „Увертира“ добитник је награде за допринос туризму Лознице за 2019. годину коју додељује Туристичка организација града Лознице.
 
Квартет „Увертира“ – оригиналан звук који осваја

Приватна архива

Због тога што желе да едукују своју концертну публику од најранијег узраста, по узору на пројекте свих филхармонија у свету, ове четири даме оснивачи су пројекта Класика за децу, циклуса концерата који имају циљ да деци предшколског узраста Лознице и околине приближе класичну музику, музичке инструменте, композиторе и епохе, на њима прикладан начин, стално истичући значај класичне музике за развој детета. Предавачи су и једни од оснивача Дечјег центра у Лозници, организације која деци предшколског и школског узраста нуди низ програма кроз које развијају своје способности и вештине. Запослене су као професори у музичким школама и музичким радионицама у Србији и Босни и Херцеговини.
 
Квартет „Увертира“ наставља да осваја публику широм Србије и региона својим оригиналним звуком. Четири професорке музике плене својим музичким извођењем, харизмом и позитивном енергијом коју шире око себе.
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).