Majstor brzine, ponos Užičana

Najbolje iz Srbije

30.09.2020. - 08:36

Majstor brzine, ponos Užičana

Nepokolebljivim stilom vožnje automobilski as Milovan Vesnić pronosi slavu svog Užica, a njegov klub jedini je profesionalni tim čija je kompletna ekipa iz Srbije

Srpski automobilski as Milovan Vesnić rođen je 29. februara 1976. godine u Užicu. Već rođenjem u sedmom mesecu pokazao je da će biti neko ko u životu jako žuri.
 
Ta brzina mu je do sada obezbedila 12 titula šampiona Srbije i Jugoslavije na kružnim i brdskim stazama. Dva puta je bio šampion FIA Regionalnog kupa. Nosilac je tri priznanja Zlatna kaciga, kao i najprestižnijeg Dijamantska kaciga. Milovan Vesnić je na evropskoj automobilističkoj sceni do sada osvojio pet šampionskih titula Šampionata centralne Evrope, a 2019. godine i titulu šampiona TCR Istočna Evropa.
 
Milovanu, koga svi u Užicu zovu Mikica, brzina je urezana i u genetski kod. Njegov otac Milun najtrofejniji je vozač bivše Jugoslavije. Bio je 18 puta prvak države, dva puta prvak Balkana u reliju, osvojio je četiri Zlatne kacige i prvi je osvajač Dijamantske kacige u Jugoslaviji. Trijumfovao je u 150 trka. Milovanova majka Danica prvi je ženski reli suvozač u istoriji jugoslovenskog automobilizma. Godinama je suprugu Milunu bila suvozač na reli trkama, a zajedno su osvojili šampionat Jugoslavije i Srbije.
 
Retke su automobilske porodice koje se mogu pohvaliti rezultatima kao Vesnići.
 
Majstor brzine, ponos Užičana

Privatna arhiva

„Automobilizam je naš život. To je više od takmičenja. To je nešto što voliš i sa tom ljubavlju se rađaš. I tako je već 45 godina u našoj porodici”, ističe srpski automobilski as Milovan Vesnić.
 
Milovan Vesnić 1994. godine debituje u trkačkom automobilu i osvaja vicešampionsku titulu, da bi već naredne sezone po prvi put postao šampion, i to sa 19 godina.
„Kada sam postao punoletan rekao sam ocu da su trke moj san, moja želja. Nije se iznenadio, jer je predosećao da će moje stalno prisustvo na trkačkoj stazi predodrediti moje životno opredeljenje”, priseća se Milovan.
 
„Danas vidim sebe u njemu i vidim da me je u svemu premašio. O tome sanja svaki otac”, ističe Milun Vesnić.
 
Od 1997. godine postoji ASK Vesnić, koji 2016. godine u Srbiju donosi osam pehara sa internacionalne scene, što je za sada najveći klupski uspeh u istoriji srpskog auto sporta. Vesnićev tim je jedini profesionalni srpski tim sa kompletnom ekipom iz Srbije, od vođe tima, preko inženjera do mehaničara.
 
„Ekipa je zadužena za sve pripreme automobila za takmičenje, davali smo i tehničku podršku vozačima iz Srbije, a u našem timu je bio i vozač iz Poljske Jakub Vizomirski. Najviše poverenja imam u svoj tim i ta saradnja daje rezultate”, naglašava Milovan Vesnić.
 
Srpski automobilski as iz Užica oprobao se 2017. godine i u Šampionatu sveta gde je vozio samo dve trke. Od svog cilja nije odustao.
  
Majstor brzine, ponos Užičana

Privatna arhiva

 „Ambicije su mi usmerene ka Šampionatu Evrope i Šampionatu sveta u automobilizmu. To je cilj ka kome idem”, poručuje Milovan Vesnić.
 
Milovan Vesnić je, pored izuzetne sportske profesionalne karijere i uzoran suprug Ivani i ponosan otac Đorđu i Nikoli, kao i uspešan biznismen, vlasnik i menadžer auto-servisa koji nosi ime njegove slavne porodice.
Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).