Mlada heroina koja ruši stereotipe o ženama u tehnici

Najbolje iz Srbije

16.04.2021. - 09:32

Mlada heroina koja ruši stereotipe o ženama u tehnici

Marta Avramović iz Loznice, koja studira softversko inženjerstvo na Elektrotehničkom fakultetu (ETF) u Beogradu, višestruko je nagrađivana za svoj projekat „Pomoć slepim i slabovidim osobama“, koji je osmislila još kao učenica „Tehničke škole Loznica“ u kojoj je 2017. godine proglašena za đaka generacije

Zahvaljujući predanom učenju, radu i zapaženim rezultatima koje je postigla, Marta je bila i dobitnik gradske nagrade za najbolje učenike, a zajedno sa ostalim najuspešnijim učenicima bila je predstavljena na bilbordima u rodnom gradu na kojima su bili ispisani slogani „Oni su ponos Loznice“ i „Učim + znam = vredim“ kao znak podrške Grada mladim, vrednim, uspešnim i talentovanim Lozničanima.
 
Mlada heroina koja ruši stereotipe o ženama u tehnici

Privatna arhiva

Martin projekat predstavlja senzor za slepe i slabovide osobe koji ih zvučnim signalom upozorava na prepreku ispred njih. Za svoj naučni rad Marta je osvojila prvo mesto na priznatoj Međunarodnoj konferenciji „IESTEK“, ali i još nekoliko priznanja i nagrada.
 
Prema njenima rečima, prvobitno se prijavila na Regionalni centar za talente jer je od ranije imala položen test potreban za to takmičenje.
 
„Osmislila sam pomagalo za slepe i slabovide kojem sam dala naziv po sopstvenoj paroli: "Zatvorite oči, nismo u tami!". Nagrađena sam za taj uređaj, za koji komisija nije mogla da veruje da sam ga sama napravila i isprogramirala zbog stereotipa o ženama u tehnici“, ističe Marta koja je i koordinator jednog podtima koji izrađuje prvi srpski električni automobil čije je predstavljanje zakazano za maj 2021. godine.
 
Uspeh na takmičenju Regionalnog centra za talente, kako kaže, dao joj je vetar u leđa i motivisao je da se prijavi za međunarodnu konferenciju „IESTEK“ Niš, namenjenu studentima i srednjoškolcima.
 
„To je bilo moje prvo učešće na međunarodnoj konferenciji i ta nagrada je vrlo vredna jer sam upoređena sa studentima iako sam tada još uvek bila srednjoškolka. Rad pod nazivom "Uređaj, pomagalo, za slepe i slabovide" napisan je po normama naučnog rada, kako je i tretiran, a izdat je i u glasniku „IESTEK“ 2016.“, naglašava ona i dodaje da su studenti, asistent i jedan doktor na Elektronskom fakultetu u Nišu bili prezadovoljni njenim projektom, a štand „Tehničke škole – Loznica“ bio najposećeniji na predstavljanju naučnih radova.
 
Mlada heroina koja ruši stereotipe o ženama u tehnici

Privatna arhiva

Naredne, 2017. godine, kada je bila maturantkinja u srednjoj školi, osvojila je drugu nagradu u kategoriji obrazovanja i nauke među srednjoškolcima i studentima osnovnih studija na konkursu „Youth Heroes“ – „Mladi heroji“, koji je organizovala EXIT fondacija u saradnji sa Naftnom industrijom Srbije, a uz podršku kompanije, Ringier Axel Springer, Radio televizije Srbije, kao i HR centra. Ona je tada bila i najmlađi „Mladi heroj“ zahvaljujući svom projektu, pomagalu za slepe i slabovide.
 
„Najprostije opisan, taj uređaj predstavlja običan parking senzor u vidu pojasa ili narukvice koji upozorava pištanjem, ukoliko se prepreka nalazi ispred slepe ili slabovide osobe i ta pomagala ustvari zamenjuju štap koji oni najčešće koriste“, opisala je Marta kako funkcioniše njem izum dodajući da je prednost narukvice jer je mnogo praktičnija za upotrebu s obzirom na to da se nosi se na ruci i može lako da se pomera i uperi u mesta koja su nesigurna za kretanje.
 
„Uređaj je moja ideja za dalji razvoj, a njegova glavna prednost je jako niska cena delova od kojih bi bio sastavljen iako njegova izrada nije tako jednostavna s obzirom na to da treba nacrtati i osmisliti bolje kućište, staviti jači ultrazvučni senzor i napraviti elektroniku koja je manje osetljiva na smetnje“, ukazala je ona.
 
Kako je objasnila, ideju za svoj izum dobila je istraživanjem na internetu i gledanjem emisije slepe novinarke Sofi Masje, a svi ljudi koji je poznaju i podržavaju znaju za njenu veliku strast prema programiranju i naučnim radovima.
 
Marta je trenutno koordinator podtima za elektroniku u okviru formula student tima - Drumska strela, koji već nepune tri godine projektuje koncept električnog vozila. Formula student je najprestižnije svetsko inženjersko takmičenje u svetu i postoji već oko 40 godina.
 
Mlada heroina koja ruši stereotipe o ženama u tehnici

Privatna arhiva

Srbiji će u maju biti predstavljen prvi koncept električnog vozila koje je izrađeno i projektovano od strane studenata. Vozilo je jedinstveno po svojim specifikacijama i dizajnu, jer su u proizvodnji i projektovanju iskorišćene metode koje se ne izučavaju na fakultetu.
 
„Velika mi je čast što sam deo jednog ovakvog projekta i što sam okružena ljudima koji su slični meni“, ističe Marta koja je svoje inspirativne i afirmativne priče o trudu, radu i uspehu predstavila i na konferencijama: Preduzetništvo iz ženskog ugla i Međunarodni dan devojaka u informaciono-komunikacionim tehnologijama u organizaciji Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.
 
„Uvek sam težila da budem drugačija od ostalih i da me okolina pamti kao prodornu i upornu osobu u poslu koji volim. Tako je i programiranje kojim se intenzivno bavim oko osam godina uticalo na moj projekat, samo opredeljenje da upišem ETF, moje ambicije, dalji rad, usavršavanje i postizanje uspeha na tom polju“, zaključuje Marta.
Podeli

Pitajte predsednika

Ime i prezime je obavezno polje.
Telefon je obavezno polje.
Тema je obavezno polje.
Еlektronska pošta je neispravna.
Poruka je obavezno polje.