Млада хероина која руши стереотипе о женама у техници

Најбоље из Србије

16.04.2021. - 09:32

Млада хероина која руши стереотипе о женама у техници

Марта Аврамовић из Лознице, која студира софтверско инжењерство на Електротехничком факултету (ЕТФ) у Београду, вишеструко је награђивана за свој пројекат „Помоћ слепим и слабовидим особама“, који је осмислила још као ученица „Техничке школе Лозница“ у којој је 2017. године проглашена за ђака генерације

Захваљујући преданом учењу, раду и запаженим резултатима које је постигла, Марта је била и добитник градске награде за најбоље ученике, а заједно са осталим најуспешнијим ученицима била је представљена на билбордима у родном граду на којима су били исписани слогани „Они су понос Лознице“ и „Учим + знам = вредим“ као знак подршке Града младим, вредним, успешним и талентованим Лозничанима.
 
Млада хероина која руши стереотипе о женама у техници

Приватна архива

Мартин пројекат представља сензор за слепе и слабовиде особе који их звучним сигналом упозорава на препреку испред њих. За свој научни рад Марта је освојила прво место на признатој Међународној конференцији „ИЕСТЕК“, али и још неколико признања и награда.
 
Према њенима речима, првобитно се пријавила на Регионални центар за таленте јер је од раније имала положен тест потребан за то такмичење.
 
„Осмислила сам помагало за слепе и слабовиде којем сам дала назив по сопственој пароли: "Затворите очи, нисмо у тами!". Награђена сам за тај уређај, за који комисија није могла да верује да сам га сама направила и испрограмирала због стереотипа о женама у техници“, истиче Марта која је и координатор једног подтима који израђује први српски електрични аутомобил чије је представљање заказано за мај 2021. године.
 
Успех на такмичењу Регионалног центра за таленте, како каже, дао јој је ветар у леђа и мотивисао је да се пријави за међународну конференцију „ИЕСТЕК“ Ниш, намењену студентима и средњошколцима.
 
„То је било моје прво учешће на међународној конференцији и та награда је врло вредна јер сам упоређена са студентима иако сам тада још увек била средњошколка. Рад под називом "Уређај, помагало, за слепе и слабовиде" написан је по нормама научног рада, како је и третиран, а издат је и у гласнику „ИЕСТЕК“ 2016.“, наглашава она и додаје да су студенти, асистент и један доктор на Електронском факултету у Нишу били презадовољни њеним пројектом, а штанд „Техничке школе – Лозница“ био најпосећенији на представљању научних радова.
 
Млада хероина која руши стереотипе о женама у техници

Приватна архива

Наредне, 2017. године, када је била матуранткиња у средњој школи, освојила је другу награду у категорији образовања и науке међу средњошколцима и студентима основних студија на конкурсу „Youth Heroes“ – „Млади хероји“, који je организoвала EXIT фондација у сарадњи са Нафтном индустријом Србије, а уз подршку компаније, Ringier Axel Springer, Радио телевизије Србије, као и HR центра. Она је тада била и најмлађи „Млади херој“ захваљујући свом пројекту, помагалу за слепе и слабовиде.
 
„Најпростије описан, тај уређај представља обичан паркинг сензор у виду појаса или наруквице који упозорава пиштањем, уколико се препрека налази испред слепе или слабовиде особе и та помагала уствари замењују штап који они најчешће користе“, описала је Марта како функционише њем изум додајући да је предност наруквице јер је много практичнија за употребу с обзиром на то да се носи се на руци и може лако да се помера и упери у места која су несигурна за кретање.
 
„Уређај је моја идеја за даљи развој, а његова главна предност је јако ниска цена делова од којих би био састављен иако његова израда није тако једноставна с обзиром на то да треба нацртати и осмислити боље кућиште, ставити јачи ултразвучни сензор и направити електронику која је мање осетљива на сметње“, указала је она.
 
Како је објаснила, идеју за свој изум добила је истраживањем на интернету и гледањем емисије слепе новинарке Софи Масје, а сви људи који је познају и подржавају знају за њену велику страст према програмирању и научним радовима.
 
Марта је тренутно координатор подтима за електронику у оквиру формула студент тима - Друмска стрела, који већ непуне три године пројектује концепт електричног возила. Формула студент је најпрестижније светско инжењерско такмичење у свету и постоји већ око 40 година.
 
Млада хероина која руши стереотипе о женама у техници

Приватна архива

Србији ће у мају бити представљен први концепт електричног возила које је израђено и пројектовано од стране студената. Возило је јединствено по својим спецификацијама и дизајну, јер су у производњи и пројектовању искоришћене методе које се не изучавају на факултету.
 
„Велика ми је част што сам део једног оваквог пројекта и што сам окружена људима који су слични мени“, истиче Марта која је своје инспиративне и афирмативне приче о труду, раду и успеху представила и на конференцијама: Предузетништво из женског угла и Међународни дан девојака у информационо-комуникационим технологијама у организацији Министарства трговине, туризма и телекомуникација.
 
„Увек сам тежила да будем другачија од осталих и да ме околина памти као продорну и упорну особу у послу који волим. Тако је и програмирање којим се интензивно бавим око осам година утицало на мој пројекат, само опредељење да упишем ЕТФ, моје амбиције, даљи рад, усавршавање и постизање успеха на том пољу“, закључује Марта.
Подели

Питајте председника

Име и презиме је обавезно поље.
Телефон је обавезно поље.
Тема је обавезно поље.
Електронска пошта је неисправна.
Порука је обавезно поље.