Najbolja šljivovica pravi se u Viševcu

Najbolje iz Srbije

16.11.2022. - 09:30

Najbolja šljivovica pravi se u Viševcu

Proizvođač tradicionalnih rakija iz šumadijskog sela dobitnik je brojnih nagrada i priznanja za svoje proizvode

Slobodan Senić iz Viševca skoro 40 godina bavi se proizvodnjom tradicionalnog jakog alkoholnog pića – rakije, po čemu se i prepoznaju meštani ovog šumadijskog sela, odakle potiče i Vožd Karađorđe. Svoje prve rakije Senić je proizveo na kazanu koji je nasledio od svog oca Vasilija, koji je proizvodnju šljivovice otpočeo 1966. godine. U poslednjih nekoliko godina, Slobodan Senić je počeo aktivnije da uzima učešće na festivalima na kojima se vrši i ocenjivanje kvaliteta rakija, a u poslednje 3 godine je zabeležio zavidne rezultate na mnogim prestižnim manifestacijama i smotrama.
 
Najbolja šljivovica pravi se u Viševcu

Privatna arhiva

Još 2019. godine, Slobodan Senić je sa svojom šljivovicom postao šampion Oplenačke berbe u Topoli, a njegova dunjevača je proglašena za najbolju voćnu rakiju u Osečini i Mrkonjić Gradu. Uz to, iste godine je dobio i veliko zlatno majstorsko pismo na festivalu u Pančevu, a njegove rakije od šljive, dunje, kajsije, kupine i trešnje su osvojile niz zlatnih medalja za kvalitet u Aranđelovcu, Osečini, Pančevu, Čajetini, Topoli, Sočanici, Senti i Rači. Te iste 2019. godine, osvojio je i šampionsku titulu na Festivalu mlade rakije u Tavankutu kod Subotice, kao i zlatnu medalju za kvalitet na Međunarodnom ocenjivanju u Zagrebu, u okviru sajamske manifestacije CROAGRO.
 
Najbolja šljivovica pravi se u Viševcu

Privatna arhiva

U 2020. godini, Slobodan Senić nastavlja sa sjajnim uspesima i priznanjima. Tada osvaja veliki šampionski pehar na Novosadskom sajmu, sa titulom „Najbolji u 2020. godini“, postaje šampion festivala „Rakija i rakijaši“ u Pančevu i osvaja titulu Voždovog rakijskog vojvode u Rači. Pored ta tri izuzetna dostignuća, postaje i šampion festivala u Aranđelovcu i Osečini, osvaja Rakijadu u Pranjanima, zatim postaje šampion „Nikoljdanskog festivala rakije“ u Senti, kao i šampion u kategoriji voćnih rakija na Oplenačkoj berbi, a njegove rakije od šljive, dunje, kajsije, kupine, trešnje, maline, višnje i kruške viljamovke dobijaju preko 80 zlatnih medalja za kvalitet na svim manifestacijama.
 
Najbolja šljivovica pravi se u Viševcu

Privatna arhiva

2021. godina je, do sada, najuspešnija godina za Slobodana Senića. Postao je po drugi put šampion Novosadskog sajma u kategoriji jakih alkoholnih pića, za najviši kvalitet izuzetno velikog broja uzoraka voćnih rakija, a stekao je i zvanje šampiona grupe u kategoriji šljivovica i kategoriji dunjevača. Takođe, pobednik je na 1. Međunarodnom ocenjivanju jakih alkoholnih pića u Apatinu. Pored toga, odbranio je titulu šampiona na festivalu u Aranđelovcu, a postao i šampion na manifestaciji Voždovi dani rakije u Rači. Njegov uzorak rakije šljivovice iz 1997. godine je postao najbolje ikada ocenjeni uzorak šljivovice u Srbiji, jer je komisija od 7 članova na čelu sa prof. dr Ninoslavom Nikićevićem, dala prosečnu ocenu 19,39, i uz to je svih 7 članova komisije dalo tom uzorku ocenu preko 19,00, što je do sada nezabeležen slučaj kada su u pitanju šljivovice u Srbiji. Ta šljivovica je na smotri Najbolja šljivovica Srbije, koja se tradicionalno održava svake godine na Institutu za voćarstvo u Čačku i koja okuplja sve šampione i dobitnike velikih zlatnih medalja na manifestacijama iz prethodne godine, zvanično proglašena za Najbolju šljivovicu Srbije u 2021. godini.
Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).