Најбоља шљивовица прави се у Вишевцу

Најбоље из Србије

16.11.2022. - 09:30

Најбоља шљивовица прави се у Вишевцу

Произвођач традиционалних ракија из шумадијског села добитник је бројних награда и признања за своје производе

Слободан Сенић из Вишевца скоро 40 година бави се производњом традиционалног јаког алкохолног пића – ракије, по чему се и препознају мештани овог шумадијског села, одакле потиче и Вожд Карађорђе. Своје прве ракије Сенић је произвео на казану који је наследио од свог оца Василија, који је производњу шљивовице отпочео 1966. године. У последњих неколико година, Слободан Сенић је почео активније да узима учешће на фестивалима на којима се врши и оцењивање квалитета ракија, а у последње 3 године је забележио завидне резултате на многим престижним манифестацијама и смотрама.
 
Најбоља шљивовица прави се у Вишевцу

Приватна архива

Још 2019. године, Слободан Сенић је са својом шљивовицом постао шампион Опленачке бербе у Тополи, а његова дуњевача је проглашена за најбољу воћну ракију у Осечини и Мркоњић Граду. Уз то, исте године је добио и велико златно мајсторско писмо на фестивалу у Панчеву, а његове ракије од шљиве, дуње, кајсије, купине и трешње су освојиле низ златних медаља за квалитет у Аранђеловцу, Осечини, Панчеву, Чајетини, Тополи, Сочаници, Сенти и Рачи. Те исте 2019. године, освојио је и шампионску титулу на Фестивалу младе ракије у Таванкуту код Суботице, као и златну медаљу за квалитет на Међународном оцењивању у Загребу, у оквиру сајамске манифестације CROAGRO.
 
Најбоља шљивовица прави се у Вишевцу

Приватна архива

У 2020. години, Слободан Сенић наставља са сјајним успесима и признањима. Тада осваја велики шампионски пехар на Новосадском сајму, са титулом „Најбољи у 2020. години“, постаје шампион фестивала „Ракија и ракијаши“ у Панчеву и осваја титулу Вождовог ракијског војводе у Рачи. Поред та три изузетна достигнућа, постаје и шампион фестивала у Аранђеловцу и Осечини, осваја Ракијаду у Прањанима, затим постаје шампион „Никољданског фестивала ракије“ у Сенти, као и шампион у категорији воћних ракија на Опленачкој берби, а његове ракије од шљиве, дуње, кајсије, купине, трешње, малине, вишње и крушке виљамовке добијају преко 80 златних медаља за квалитет на свим манифестацијама.
 
Најбоља шљивовица прави се у Вишевцу

Приватна архива

2021. година је, до сада, најуспешнија година за Слободана Сенића. Постао је по други пут шампион Новосадског сајма у категорији јаких алкохолних пића, за највиши квалитет изузетно великог броја узорака воћних ракија, а стекао је и звање шампиона групе у категорији шљивовица и категорији дуњевача. Такође, победник је на 1. Mеђународном оцењивању јаких алкохолних пића у Апатину. Поред тога, одбранио је титулу шампиона на фестивалу у Аранђеловцу, а постао и шампион на манифестацији Вождови дани ракије у Рачи. Његов узорак ракије шљивовице из 1997. године је постао најбоље икада оцењени узорак шљивовице у Србији, јер је комисија од 7 чланова на челу са проф. др Нинославом Никићевићем, дала просечну оцену 19,39, и уз то је свих 7 чланова комисије дало том узорку оцену преко 19,00, што је до сада незабележен случај када су у питању шљивовице у Србији. Та шљивовица је на смотри Најбоља шљивовица Србије, која се традиционално одржава сваке године на Институту за воћарство у Чачку и која окупља све шампионе и добитнике великих златних медаља на манифестацијама из претходне године, званично проглашена за Најбољу шљивовицу Србије у 2021. години.
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).