Najbolji francuski hleb je iz Priboja

Najbolje iz Srbije

21.10.2020. - 09:30

Najbolji francuski hleb je iz Priboja

Mladi preduzetnik iz gradića na obalama Lima proglašen za najboljeg pekara Srbije. Svojim pekarskim umećem oduševio i Francuze

Miroslav Bojić iz Priboja ima 36 godina, a pune dve decenije bavi se pekarstvom. Školovan je pekar i već 17 godina ima svoju firmu, zapošljava 33 radnika i jedan je od najuspešnijih preduzetnika u gradu na Limu.
 
Najbolji francuski hleb je iz Priboja

Privatna arhiva

Po završetku srednje škole za pekara, Miroslav je tri godine „pekao“ zanat u privatnim pekarama, a onda krenuo u samostalni biznis. Radilo se, kaže, danononćno, gotovo deset godina, dok se nije stalo na svoje noge i razradio posao. Pregalačkim radom, iz godine u godinu, širio se posao, širio i poslovni prostor, nabavljala oprema, zapošljavalo se sve veći broj radnika. Danas je pekara „Bojić“ broj jedan u gradu.
 
Kvalitet i rad u korak sa vremenom, geslo je ovog mladog, a već iskusnog pekara i preduzetnika. Ulaganje u opremu je imperativ, pa jedini u gradu ima automatizovanu proizvodnju. Nekad se, kaže, 200 hlebova mesilo i peklo za noć, sada toliko izađe za desetak minuta.
 
Najbolji francuski hleb je iz Priboja

Privatna arhiva

A da je najbolji, ne samo u svom gradu već i u Srbiji, potvrđeno je i zvanično. Na nedavno održanom takmičenju u Beogradu, Bojić je izabran za najboljeg pekara Srbije. Voljom žreba ovaj pekar iz Priboja pravio je francuski hleb „baget“, koji je oduševio Francuze, pa je tom pobedom i vizirao pasoš za Pariz, gde  je u konkurenciji majstora svetskog glasa, dostojno predstavljao i Priboj i Srbiju i to tako što je od testa pravio gusle, kosovske božure, srpski Ustav...
 
Najbolji francuski hleb je iz Priboja

Privatna arhiva

Iz ove pekare svakodnevno izlazi veliki asortiman proizvoda od hleba, bureka, pita i kolača, preko 100 peciva. Snabdeva oko 50 marketa, a ima i svoja dva prodajana objekta, u Priboju i Novoj Varoši.
 
Od prošle godine pravi i beskvasni hleb, sa prirodnim kvascem, koji sam proizvodi. Već se priprema i proširenje od novih 300 kvadrata, kako bi se potpuno eliminisala treća smena, što je sinonim za pekare, jer bi se radila proizvodnja sa odloženom fermentacijom, pa bi u svako doba dana na policama bilo svežeg i toplog hleba.
 
Najbolji francuski hleb je iz Priboja

Privatna arhiva

Korona je uticala na obim proizvodnje i u ovoj pekari, ali je kaže Miroslav, uslovno i dobrodošla, da se malo predahne i vrati ritual nedeljnog porodičnog ručka, na koji se bilo zaboravilo.
 
Pekara „Bojić“ je i donator brojnih manifestacija i akcija, a na radost mališana Priboja, pre pet godina pokrenuta je akcija lomljenja česnice na Božić, u porti gradskog hrama. Česnica je prečnika 1,20 metara, teška 70 kilograma, ima 480 delova u koje sa svojim prijateljima Miroslav „krije“ dukate, od tri prve godine do 36 zlatnika ove godine.
 
Najbolji francuski hleb je iz Priboja

Privatna arhiva

Zanimljivo je i da je pripremanje česnice dobrovoljni posao za sve zaposlene, jer taj dan firma ne radi, a svi koji dođu, uz posebno druženje, za taj dan posebno su od gazde Miroslava i nagrađeni.
Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).