Најбољи француски хлеб је из Прибоја

Најбоље из Србије

21.10.2020. - 09:30

Најбољи француски хлеб је из Прибоја

Млади предузетник из градића на обалама Лима проглашен за најбољег пекара Србије. Својим пекарским умећем одушевио и Французе

Мирослав Бојић из Прибоја има 36 година, а пуне две деценије бави се пекарством. Школован је пекар и већ 17 година има своју фирму, запошљава 33 радника и један је од најуспешнијих предузетника у граду на Лиму.
 
Најбољи француски хлеб је из Прибоја

Приватна архива

По завршетку средње школе за пекара, Мирослав је три године „пекао“ занат у приватним пекарама, а онда кренуо у самостални бизнис. Радило се, каже, данононћно, готово десет година, док се није стало на своје ноге и разрадио посао. Прегалачким радом, из године у годину, ширио се посао, ширио и пословни простор, набављала опрема, запошљавало се све већи број радника. Данас је пекара „Бојић“ број један у граду.
 
Квалитет и рад у корак са временом, гесло је овог младог, а већ искусног пекара и предузетника. Улагање у опрему је императив, па једини у граду има аутоматизовану производњу. Некад се, каже, 200 хлебова месило и пекло за ноћ, сада толико изађе за десетак минута.
 
Најбољи француски хлеб је из Прибоја

Приватна архива

А да је најбољи, не само у свом граду већ и у Србији, потврђено је и званично. На недавно одржаном такмичењу у Београду, Бојић је изабран за најбољег пекара Србије. Вољом жреба овај пекар из Прибоја правио је француски хлеб „багет“, који је одушевио Французе, па је том победом и визирао пасош за Париз, где  је у конкуренцији мајстора светског гласа, достојно представљао и Прибој и Србију и то тако што је од теста правио гусле, косовске божуре, српски Устав...
 
Најбољи француски хлеб је из Прибоја

Приватна архива

Из ове пекаре свакодневно излази велики асортиман производа од хлеба, бурека, пита и колача, преко 100 пецива. Снабдева око 50 маркета, а има и своја два продајана објекта, у Прибоју и Новој Вароши.
 
Од прошле године прави и бесквасни хлеб, са природним квасцем, који сам производи. Већ се припрема и проширење од нових 300 квадрата, како би се потпуно елиминисала трећа смена, што је синоним за пекаре, јер би се радила производња са одложеном ферментацијом, па би у свако доба дана на полицама било свежег и топлог хлеба.
 
Најбољи француски хлеб је из Прибоја

Приватна архива

Корона је утицала на обим производње и у овој пекари, али је каже Мирослав, условно и добродошла, да се мало предахне и врати ритуал недељног породичног ручка, на који се било заборавило.
 
Пекара „Бојић“ је и донатор бројних манифестација и акција, а на радост малишана Прибоја, пре пет година покренута је акција ломљења чеснице на Божић, у порти градског храма. Чесница је пречника 1,20 метара, тешка 70 килограма, има 480 делова у које са својим пријатељима Мирослав „крије“ дукате, од три прве године до 36 златника ове године.
 
Најбољи француски хлеб је из Прибоја

Приватна архива

Занимљиво је и да је припремање чеснице добровољни посао за све запослене, јер тај дан фирма не ради, а сви који дођу, уз посебно дружење, за тај дан посебно су од газде Мирослава и награђени.
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).