Najmlađa urbana baštovanka sa Zvezdare

Najbolje iz Srbije

03.05.2021. - 09:32

Najmlađa urbana baštovanka sa Zvezdare

Upoznajte se sa šestogodišnjom Sofijom Krković koja je već neko vreme učesnik radionice urbanog baštovanstva Volonterskog servisa Zvezdare

Malu Sofiju starija sestra Marija Krković dovodi da zajedno sa ostalim volonterima na kreativnim radionicama učestvuje u kreiranju i izradi mini bašta u urbanim uslovima. Upravo takve bašte ne traže puno truda i novca, a pružaju mnogo lepote i zadovoljstva, kako njihovim autorima, tako i onima kojima često postanu i lep poklon.
 
Najmlađa urbana baštovanka sa Zvezdare

Privatna arhiva

Za čaroliju koju stvara svojim rukama ovoj devojčici je dovoljan mali kutak sa jednim prozorom, nekoliko saksija i mnoštvom biljaka. U malo zemlje njene vredne ruke sade najraznovrsnije biljke, stvarajući divnu baštu koju sama uzgaja.
 
Najmlađa urbana baštovanka sa Zvezdare

Privatna arhiva

Na prozoru njenog doma nalazi se razno bilje, počev od lozice koju je namenila kao ukras za dvorište, do ruzmarina za, kako ona kaže - razna jela, kao i drugo bilje koje je sama sušila i koristi za čajeve. Sofijin primer je lep motiv drugim mladim ljudima da se pridruže ovim besplatnim radionicama i zajedno uplove u stvaranje nekih novih urbanih bašti. Tu se uči da baštovanstvo uz malo volje i malo strpljenja može biti lep i nikako skup hobi.
 
Najmlađa urbana baštovanka sa Zvezdare

Privatna arhiva

Kontakt sa biljkama, posebno za stanovnike velikih gradova je uvek lekovit i terapeutski. Ova mala Zvezdarka nam svojim gestom pokazuje da svako od nas može da nauči da gaji biljke i da od svog životnog prostora napravi malu botaničku baštu u kojoj će uživati.
 
Najmlađa urbana baštovanka sa Zvezdare

Privatna arhiva

Cilj „Urbanih baštovana“ je da razvijaju odnos pojedinaca prema svom prirodnom okruženju i da ga ličnim naporom ulepšaju i sačuvaju, što nam Sofija svakako dokazuje svojim trudom i radom od malih nogu.
 
Sestre Krković svoj talenat za umetnost i humanost iskazuju i na drugim kreativnim radionicama odakle uz pomoć veštih radioničarki kao magijom stvoreni izlaze razni novogodišnji ili uskršnji ukrasi, čestitke i pokloni.
 
Cilj svih tih kreativnih radionica Volonterskog servisa, je da naši sugrađani u uslovima izlolacije, neizvesnosti, straha i provođenja velike količine vremena u svojim domovima, pronađu nove, krativne i korisne načine za svoje aktivnosti tokom slobodnog vremena, socijalizaciju i lično osnaživanje. Radionica je i dobra prilika da polaznici pronađu novi hobi i interesovanje.
Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).