Најмлађa урбанa баштованкa са Звездарe

Најбоље из Србије

03.05.2021. - 09:32

Најмлађa урбанa баштованкa са Звездарe

Упознајте се са шестогодишњом Софијом Крковић која је већ неко време учесник радионице урбаног баштованства Волонтерског сервиса Звездаре

Малу Софију старија сестра Марија Крковић доводи да заједно са осталим волонтерима на креативним радионицама учествује у креирању и изради мини башта у урбаним условима. Управо такве баште не траже пуно труда и новца, а пружају много лепоте и задовољства, како њиховим ауторима, тако и онима којимa често постану и леп поклон.
 
Најмлађa урбанa баштованкa са Звездарe

Приватна архива

За чаролију коју ствара својим рукама овој девојчици је довољан мали кутак са једним прозором, неколико саксија и мноштвом биљака. У мало земље њене вредне руке саде најразноврсније биљке, стварајући дивну башту коју сама узгаја.
 
Најмлађa урбанa баштованкa са Звездарe

Приватна архива

На прозору њеног дома налази се разно биље, почев од лозице коју је наменила као украс за двориште, до рузмарина за, како она каже - разна јела, као и друго биље које је сама сушила и користи за чајеве. Софијин пример је леп мотив другим младим људима да се придруже овим бесплатним радионицама и заједно уплове у стварање неких нових урбаних башти. Ту се учи да баштованство уз мало воље и мало стрпљења може бити леп и никако скуп хоби.
 
Најмлађa урбанa баштованкa са Звездарe

Приватна архива

Контакт са биљкама, посебно за становнике великих градова је увек лековит и терапеутски. Ова мала Звездарка нам својим гестом показује да свако од нас може да научи да гаји биљке и да од свог животног простора направи малу ботаничку башту у којој ће уживати.
 
Најмлађa урбанa баштованкa са Звездарe

Приватна архива

Циљ „Урбаних баштована“ је да развијају однос појединаца према свом природном окружењу и да га личним напором улепшају и сачувају, што нам Софија свакако доказује својим трудом и радом од малих ногу.
 
Сестре Крковић свој таленат за уметност и хуманост исказују и на другим креативним радионицама одакле уз помоћ вештих радионичарки као магијом створени излазе разни новогодишњи или ускршњи украси, честитке и поклони.
 
Циљ свих тих креативних радионица Волонтерског сервиса, је да наши суграђани у условима излолације, неизвесности, страха и провођења велике количине времена у својим домовима, пронађу нове, кративне и корисне начине за своје активности током слободног времена, социјализацију и лично оснаживање. Радионица је и добра прилика да полазници пронађу нови хоби и интересовање.
Подели

Питајте председника

Име и презиме је обавезно поље.
Телефон је обавезно поље.
Тема је обавезно поље.
Електронска пошта је неисправна.
Порука је обавезно поље.