Naš Igor u top 50 studenata sveta

Najbolje iz Srbije

28.10.2021. - 09:30

Naš Igor u top 50 studenata sveta

Student Igor Jovanović, član edukativnog centra „Družina Zmaj u zelenim čarapama“ iz Pećinaca, ušao je u top 50 najboljih studenata na svetu na takmičenju u organizaciji Varki fondacije iz Velike Britanije i bori se za pobedu u konkurenciji preko 3500 nominovanih srednjoškolaca, studenata, master, doktoranata i specijalista iz 94 države sveta

Tako se srpska družina našla u konkurenciji i sa čuvenim Harvard univezitetom, ali, osim Igora, na takmičenju iste fondacije u konkurenciji za najbolje profesore sveta u širi izbor je prošao i Igorov mentor, veroučitelj Miloš, koji je bio „head teacher“ i još dva nominovana srpska studenta, pa je od više uspešnih predstavnika „Družine Zmaj u zelenim čarapama“ izabran – Igor!
 
Igor je nagrađivani inovator, umetnik i sportista; član misije OEBS, učesnik na preko 120 projekata u Evropi i Svetu, koji je odbio dve inostrane stupendije i priključio se Družini veroučitelja Miloša – da bi, posle tri godine rada, ostvarili najbolji rezultat u elitnoj svetskoj konkurenciji. Igor naglašava da je želeo da pruži priliku ljudima i projektima u Otadžbini, jer smatra da mala sredina ima veliki potencijal, što se vidi i na primeru Nikole Tesle.
 
Naš Igor u top 50 studenata sveta

Privatna arhiva

Zato je, umesto inostrane karijere, koja mu je bila ponuđena još u osnovnoj školi kada je potpisao svoj prvi međunarodni ugovor, izabrao izuzetno aktivnu i uspešnu seosku sekciju učenika sa Veronauke tehničke škole! Ispostavilo se da je to bio najbolji mogući izbor uprkos tome što je ova Družina tada bila bez ikakve pomoći (sve je finansirao veroučitelj od svoje plate).
 
Ipak, to ove mlade ljude (Nikolinu, Kristinu, Dejanu, Jelenu, Aleksandru, Jovana, Nenada, Ivonu, Emiliju, Aleksandru i mnoge, mnoge druge) nije sprečilo da osvoje više stotina nagrada na 80 vrsta takmičenja iz preko 40 naučnih oblasti – čak i najviše Državno priznanje „Svetosavsku nagradu“ Ministrstva prosvete, koja je ove godine, prvi put dodeljena nekom predavaču iz crkvene prosvete, a za koga je predlagač bio, upravo, Igor Jovanović!
 
Naš Igor u top 50 studenata sveta

Privatna arhiva

Igor, naš najbolji student, veli: „Ovo je najveći uspeh srpske prosvete, koji je zabeležila naša Družina „Zmaj u zelenim čarapama“, najbolji svetski neformalni edukativni centar! Čast mi je što je, od više vanserijskih talenata nominovanih ispred Družine, žiri Varki fondacije izabrao baš mene! Zahvaljujem se svom mentoru, veroučitelju Jeftiću i mnogim ljudima, koji su nas godinama podržavali i obučavali, pre svih, dr Sonji Jovanović, međunarodnom direktoru revizorske kuće „EY“, čiji su najmlađi praktikanti u 175 godina postojanja firme, upravo moje koleginice iz „Zmaja u zelenim čarapama“, Nikolina Nikolić i Emilija Bastajić! Takođe i osnivačima Družine, Kristini Arsenijević, po čijoj pesmi smo i dobili ime i Nikolini Božić. Pozivam sve zainteresovane da finansijski pomognu naš rad naše Družine, isplatiće se im se!“
 
Veroučitelj Miloš smatra da bi Družina trebalo da postane nacionalni (on lajn) centar za rad sa darovitom decom, koji bi obuhvatio i dijasporu, kojim bi rukovodio dok ne stasaju njegovi đaci, sa kojima je započeo rad još dok su bili đaci prvaci u osnovnoj školi i ne preuzmu ovaj, sada već svetski priznat brend.
 
Naš Igor u top 50 studenata sveta

Privatna arhiva

„To je mnogo bolje, nego da nastavimo rad u inostranstvu. Želim da zadržim mlade u Srbiji i zato insistiram da nam se da prilika, koju smo već zaslužili“, zaključuje veroučitelj i poziva sve mlade, kreativne i ambiciozne ljude da im se pridruže a ljude dobre volje da pomognu i obezbede uslove za dalji uspešan rad i stipendije za najbolje.
Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).