Наш Игор у топ 50 студената света

Најбоље из Србије

28.10.2021. - 09:30

Наш Игор у топ 50 студената света

Студент Игор Јовановић, члан едукативног центра „Дружина Змај у зеленим чарапама“ из Пећинаца, ушао је у топ 50 најбољих студената на свету на такмичењу у организацији Варки фондације из Велике Британије и бори се за победу у конкуренцији преко 3500 номинованих средњошколаца, студената, мастер, доктораната и специјалиста из 94 државе света

Тако се српска дружина нашла у конкуренцији и са чувеним Харвард унивезитетом, али, осим Игора, на такмичењу исте фондације у конкуренцији за најбоље професоре света у шири избор је прошао и Игоров ментор, вероучитељ Милош, који је био „head teacher“ и још два номинована српска студента, па је од више успешних представника „Дружине Змај у зеленим чарапама“ изабран – Игор!
 
Игор је награђивани иноватор, уметник и спортиста; члан мисије ОЕБС, учесник на преко 120 пројеката у Европи и Свету, који је одбио две иностране ступендије и прикључио се Дружини вероучитеља Милоша – да би, после три године рада, остварили најбољи резултат у елитној светској конкуренцији. Игор наглашава да је желео да пружи прилику људима и пројектима у Отаџбини, јер сматра да мала средина има велики потенцијал, што се види и на примеру Николе Тесле.
 
Наш Игор у топ 50 студената света

Приватна архива

Зато је, уместо иностране каријере, која му је била понуђена још у основној школи када је потписао свој први међународни уговор, изабрао изузетно активну и успешну сеоску секцију ученика са Веронауке техничке школе! Испоставило се да је то био најбољи могући избор упркос томе што је ова Дружина тада била без икакве помоћи (све је финансирао вероучитељ од своје плате).
 
Ипак, то ове младе људе (Николину, Кристину, Дејану, Јелену, Александру, Јована, Ненада, Ивону, Емилију, Александру и многе, многе друге) није спречило да освоје више стотина награда на 80 врста такмичења из преко 40 научних области – чак и највише Државно признање „Светосавску награду“ Министрства просвете, која је ове године, први пут додељена неком предавачу из црквене просвете, а за кога је предлагач био, управо, Игор Јовановић!
 
Наш Игор у топ 50 студената света

Приватна архива

Игор, наш најбољи студент, вели: „Ово је највећи успех српске просвете, који је забележила наша Дружина „Змај у зеленим чарапама“, најбољи светски неформални едукативни центар! Част ми је што је, од више вансеријских талената номинованих испред Дружине, жири Варки фондације изабрао баш мене! Захваљујем се свом ментору, вероучитељу Јефтићу и многим људима, који су нас годинама подржавали и обучавали, пре свих, др Соњи Јовановић, међународном директору ревизорске куће „ЕY“, чији су најмлађи практиканти у 175 година постојања фирме, управо моје колегинице из „Змаја у зеленим чарапама“, Николина Николић и Емилија Бастајић! Такође и оснивачима Дружине, Кристини Арсенијевић, по чијој песми смо и добили име и Николини Божић. Позивам све заинтересоване да финансијски помогну наш рад наше Дружине, исплатиће се им се!“
 
Вероучитељ Милош сматра да би Дружина требало да постане национални (он лајн) центар за рад са даровитом децом, који би обухватио и дијаспору, којим би руководио док не стасају његови ђаци, са којима је започео рад још док су били ђаци прваци у основној школи и не преузму овај, сада већ светски признат бренд.
 
Наш Игор у топ 50 студената света

Приватна архива

„То је много боље, него да наставимо рад у иностранству. Желим да задржим младе у Србији и зато инсистирам да нам се да прилика, коју смо већ заслужили“, закључује вероучитељ и позива све младе, креативне и амбициозне људе да им се придруже а људе добре воље да помогну и обезбеде услове за даљи успешан рад и стипендије за најбоље.
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).