Nastanak i razvoj srbobranskog viskija

Najbolje iz Srbije

11.01.2021. - 09:30

Nastanak i razvoj srbobranskog viskija

Jedan od prvih proizvođača viskija u Srbiji svoju proizvodnju locirao je u Srbobranu odakle planira da plasira svoju robu i na druga tržišta

Između dva svetska rata Srbobran je imao na desetine i desetine kafana, u njima su se služila sva svetska pića, a domaća "dudara" bio je autentični brend po kom je poznat bio sam grad. Vremena su se izmenila, mnoge poznate kafane su nestale i "dudare" je sve manje i manje, ali nije sve otišlo u lošem smeru! Novo vreme, novi ljudi, nova interesovanja - najpoznatije svetsko žestoko piće – viski, počinje da živi i proizvodi se i u Srbobranu!
 
Nastanak i razvoj srbobranskog viskija

Privatna arhiva

Mladi Milan Milošev, IT menadžer i vlasnik prodavnice računarske opreme i servisa računara, prvi je proizvođač viskija u Srbobranu, jedan od samo dva ili tri u Srbiji. I cilj mu je da za njegov viski čuju svi, a oni koji su ga probali kažu da je odličan, pravi!
 
„U razgovoru sa drugovima javila se ideja da pokušamo napraviti viski. Mi smo žitnica, glavni sastojak viskija su žitarice, a nemamo viski i to mi koji umemo izvući rakiju iz svega što u kazan ubacimo. Niko od nas nije imao bilo kakva iskustva sa proizvodnjom viskija, krenuli smo od nule i put od odluke da se pokuša, pa do prvih kapljica i čašica bio je baš dug i mukotrpan. Knjige, internet, kontakti sa tehnolozima, seminari i predavanja, to su bili načini i mesta na kojim sam sticao znanja i krenuo u pripremanje Srbobranskog viskija. Problem je što nema mnogo ljudi sa iskustvom u proizvodnji, dosta njih zna teoriju, ali dok se nešto ne proba, ni znanju kojim raspolažete ne možete verovati do kraja. Bilo je promašaja, loše pripreme, lošeg rezultata i čini mi se da sam tako najbolje učio, na greškama“, kaže Milan i zahvaljuje svim prijateljima koji mu pomažu da pripremi i proizvede viski.
 
Nastanak i razvoj srbobranskog viskija

Privatna arhiva

Mladi srbobranski IT stručnjak danas proizvodi "single malt" viski, vrstu za koju se koristi samo jedna žitarica i njegova "vatrena voda" je sto odsto od ječemenog slada. „Srbobranski viski najbliži je onim koji se proizvode u Škotskoj i Irskoj, dok grain vrsta, koja se najviše proizvodi u Engleskoj i Americi, koristi bilo koju vrstu žitarica – kukuruz, raž... Viski od ječmenog slada je među cenjenijima i nadamo se da će se i za ovaj Srbobranki viski uskoro čuti i na drugim mestima. Ime smo mu dali po geografskom poreklu, Srbobran je prepoznatljiv po mnogim stvarima, bogatoj istoriji, kulturi, a sad je vreme da i jedan dobar viski dodatno proslavi ime našeg grada“, objašnjava Milan.
 
„Tek smo počeli, moj najstariji viski ima tri godine i to je minimum koji "single malt" mora da "leži". Pravila kažu da bi trebalo da odstoji u hrastovom buretu, ali mi nemamo dovoljne količine za tako nešto, već trenutno koristimo zamene, hrastov "čips" koji se termički obradi i to je dobra i dozvoljena zamena. Bojom i ukusom smo veoma zadovoljni, to nam svi potvrđuju, ostavljen je na 40 stepeni, pije se na sobnoj temperaturi, mada ja više volim sa ledom“, kaže Milan.
 
Mladi Srbobranac plinara da zvanično brendira svoj proizvod i unapredi proizvodnju.
Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).