Настанак и развој србобранског вискија

Најбоље из Србије

11.01.2021. - 09:30

Настанак и развој србобранског вискија

Један од првих произвођача вискија у Србији своју производњу лоцирао је у Србобрану одакле планира да пласира своју робу и на друга тржишта

Између два светска рата Србобран је имао на десетине и десетине кафана, у њима су се служила сва светска пића, а домаћа "дудара" био је аутентични бренд по ком је познат био сам град. Времена су се изменила, многе познате кафане су нестале и "дударе" је све мање и мање, али није све отишло у лошем смеру! Ново време, нови људи, нова интересовања - најпознатије светско жестоко пиће – виски, почиње да живи и производи се и у Србобрану!
 
Настанак и развој србобранског вискија

Приватна архива

Млади Милан Милошев, ИТ менаџер и власник продавнице рачунарске опреме и сервиса рачунара, први је произвођач вискија у Србобрану, један од само два или три у Србији. И циљ му је да за његов виски чују сви, а они који су га пробали кажу да је одличан, прави!
 
„У разговору са друговима јавила се идеја да покушамо направити виски. Ми смо житница, главни састојак вискија су житарице, а немамо виски и то ми који умемо извући ракију из свега што у казан убацимо. Нико од нас није имао било каква искуства са производњом вискија, кренули смо од нуле и пут од одлуке да се покуша, па до првих капљица и чашица био је баш дуг и мукотрпан. Књиге, интернет, контакти са технолозима, семинари и предавања, то су били начини и места на којим сам стицао знања и кренуо у припремање Србобранског вискија. Проблем је што нема много људи са искуством у производњи, доста њих зна теорију, али док се нешто не проба, ни знању којим располажете не можете веровати до краја. Било је промашаја, лоше припреме, лошег резултата и чини ми се да сам тако најбоље учио, на грешкама“, каже Милан и захваљује свим пријатељима који му помажу да припреми и произведе виски.
 
Настанак и развој србобранског вискија

Приватна архива

Млади србобрански ИТ стручњак данас производи "single malt" виски, врсту за коју се користи само једна житарица и његова "ватрена вода" је сто одсто од јечеменог слада. „Србобрански виски најближи је оним који се производе у Шкотској и Ирској, док grain врста, која се највише производи у Енглеској и Америци, користи било коју врсту житарица – кукуруз, раж... Виски од јечменог слада је међу цењенијима и надамо се да ће се и за овај Србобранки виски ускоро чути и на другим местима. Име смо му дали по географском пореклу, Србобран је препознатљив по многим стварима, богатој историји, култури, а сад је време да и један добар виски додатно прослави име нашег града“, објашњава Милан.
 
„Тек смо почели, мој најстарији виски има три године и то је минимум који "single malt" мора да "лежи". Правила кажу да би требало да одстоји у храстовом бурету, али ми немамо довољне количине за тако нешто, већ тренутно користимо замене, храстов "чипс" који се термички обради и то је добра и дозвољена замена. Бојом и укусом смо веома задовољни, то нам сви потврђују, остављен је на 40 степени, пије се на собној температури, мада ја више волим са ледом“, каже Милан.
 
Млади Србобранац плинара да званично брендира свој производ и унапреди производњу.
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).