Nesebičnim zalaganjem prenosi znanje mladim generacijama

Najbolje iz Srbije

14.12.2020. - 09:32

Nesebičnim zalaganjem prenosi znanje mladim generacijama

Svetosavska povelja Grada Smedereva za 2019. godinu za postignute izuzetne rezultate u oblasti nauke pripala je Draženu Draškoviću

Dražen Drašković je rođen je 1985. godine, bio je odličan učenik OŠ „dr Jovan Cvijić“ i Gimnazije u Smederevu. Tokom školovanja osvajao je mnoge nagrade na regionalnim i republičkim takmičenjima iz matematike, fizike i informatike. Bio je učesnik škole mladih matematičara Arhimedes i Istraživačke stanice Petnica.
 
Elektrotehnički fakultet Univerziteta u Beogradu upisao je 2004. godine i na njemu je nakon završenih osnovnih studija upisao i magistarske master studije. Početkom 2010. godine zaposlio se na fakultetu kao saradnik u nastavi. Tokom tih studija boravio je u razvojnom centru kompanije ABM u Nemačkoj i kompanije Google u Švajcarskoj.
 
Nesebičnim zalaganjem prenosi znanje mladim generacijama

Privatna arhiva

Doktorske studije završava 2018. godine sa prosečnom ocenom 10. Tokom doktorskih studija bio je asistent u nastavi na Elektrotehničkom fakultetu, gde je svake godine držao audio i laboratorijske vežbe na 14 predmeta, od kojih je četiri predmeta sam osmislio. Titulu doktora nauka za oblast elektrotehnike i računarstva dobio je za rad „Softverski sistem za učenje i primenu logaritama veštačke inteligencije“.

Dražen je član mnogobrojnih udruženja, između ostalih i Inernacionalnog udruženja inženjera računarstva. Radio je i honorarno više od šest godina kao softverski arhitekta, softverski inženjer i projektni menadžer na velikim svetskim softverskim projektima.
 
Oblast istraživanja dr Dražena Draškovića obuhvata veštačku inteligenciju i inteligentne sisteme, analizu i obradu podataka, metodologija projektovanja i testiranje softverskih sistema i primena različitih algoritama u oblasti veštačke inteligencije u softverskim sistemima baziranim na internet i mobilnim tehnologijama.
 
Nesebičnim zalaganjem prenosi znanje mladim generacijama

Privatna arhiva

Veliki je dobrotvor svoje bivše škole, Gimnazije u Smederevu, kojoj je pre dve godine poklonio 30 LCD monitora za računarske laboratorije. Svojim radom, trudom i nesebičnim zalaganjem, prenosi znanje mladim generacijama i vrlo često na svom poslu ostaje i po 15 sati, jer posao na fakultetu radi sa velikom ljubavlju i posvećenošću.
 
Dražen Drašković svojim pedagoškim radom pomaže da naši najbolji inženjeri ostanu da žive i rade u Srbiji, a svojim studentima često pomogne da već tokom studija prođu kroz neki veliki projekat i tako lakše pronađu posao u svojoj struci.
 
Drašković je jedan od glavnih inicijatora pokretanja informatičkih odeljenja u srednjim školama, kao i reforme celokupnog obrazovanja sa ciljem da Srbija spremna uđe u četvrtu digitalnu revoluciju.
Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).