Несебичним залагањем преноси знање младим генерацијама

Најбоље из Србије

14.12.2020. - 09:32

Несебичним залагањем преноси знање младим генерацијама

Светосавска повеља Града Смедерева за 2019. годину за постигнуте изузетне резултате у области науке припала је Дражену Драшковићу

Дражен Драшковић је рођен је 1985. године, био је одличан ученик ОШ „др Јован Цвијић“ и Гимназије у Смедереву. Током школовања освајао је многе награде на регионалним и републичким такмичењима из математике, физике и информатике. Био је учесник школе младих математичара Архимедес и Истраживачке станице Петница.
 
Електротехнички факултет Универзитета у Београду уписао је 2004. године и на њему је након завршених основних студија уписао и магистарске мастер студије. Почетком 2010. године запослио се на факултету као сарадник у настави. Током тих студија боравио је у развојном центру компаније ABM у Немачкој и компаније Google у Швајцарској.
 
Несебичним залагањем преноси знање младим генерацијама

Приватна архива

Докторске студије завршава 2018. године са просечном оценом 10. Током докторских студија био је асистент у настави на Електротехничком факултету, где је сваке године држао аудио и лабораторијске вежбе на 14 предмета, од којих је четири предмета сам осмислио. Титулу доктора наука за област електротехнике и рачунарства добио је за рад „Софтверски систем за учење и примену логаритама вештачке интелигенције“.

Дражен је члан многобројних удружења, између осталих и Инернационалног удружења инжењера рачунарства. Радио је и хонорарно више од шест година као софтверски архитекта, софтверски инжењер и пројектни менаџер на великим светским софтверским пројектима.
 
Област истраживања др Дражена Драшковића обухвата вештачку интелигенцију и интелигентне системе, анализу и обраду података, методологија пројектовања и тестирање софтверских система и примена различитих алгоритама у области вештачке интелигенције у софтверским системима базираним на интернет и мобилним технологијама.
 
Несебичним залагањем преноси знање младим генерацијама

Приватна архива

Велики је добротвор своје бивше школе, Гимназије у Смедереву, којој је пре две године поклонио 30 LCD монитора за рачунарске лабораторије. Својим радом, трудом и несебичним залагањем, преноси знање младим генерацијама и врло често на свом послу остаје и по 15 сати, јер посао на факултету ради са великом љубављу и посвећеношћу.
 
Дражен Драшковић својим педагошким радом помаже да наши најбољи инжењери остану да живе и раде у Србији, а својим студентима често помогне да већ током студија прођу кроз неки велики пројекат и тако лакше пронађу посао у својој струци.
 
Драшковић је један од главних иницијатора покретања информатичких одељења у средњим школама, као и реформе целокупног образовања са циљем да Србија спремна уђе у четврту дигиталну револуцију.
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).