Nišlijka među deset najboljih eksperata u svetu

Najbolje iz Srbije

26.02.2021. - 09:32

Nišlijka među deset najboljih eksperata u svetu

Dr sci. Emilija Stojanović, dvadesetosmogodišnjakinja iz Niša, rangirana je u top deset svetskih istraživača u oblasti košarke, prema najnovijoj Expertscape listi koja je upravo objavljena

Expertscape od 1997. godine rangira istraživače i institucije iz celog sveta prema njihovoj stručnosti/ekspertizi u više od 29,000 biomedicinskih tema. Ova priznata akademska lista obuhvata 256 naučnih disciplina.
 
Nišlijka među deset najboljih eksperata u svetu

Privatna arhiva

Lista Expertscape, na kojoj se u top deset svetskih stručnjaka našla i dr sci. Emilija Stojanović formirana je na osnovu broja objavljenih naučnih radova od 2010. godine u prestižnim časopisima sa većim impakt faktorom, a koji su indeksirani u Web of Science.
 
Uspeh mlade naučnice iz Niša utoliko je značajniji, jer je nekada uspešna košarkašica u svet nauke ušla pre samo četiri godine, a nakon završenih osnovnih studija na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja u Nišu. Važno je istaći i da je ovaj fakultet sporta i fizičkog vaspitanja postao apsolutno najbolji fakultet sporta u Srbiji i jedan od vodećih fakulteta u regionu Jugoistočne Evrope. Prema najnovijem akademskom rangiranju svetskih univerziteta – Šangajska lista za 2020. godinu – Fakultet se našao između 101. i 150. mesta, među najboljim fakultetima sporta na svetu (Sport, Exercise and Health science) i jedini je iz Srbije koji se našao na ovogodišnjoj rang listi. Sigurno je da istraživački radovi mlade naučnice doprinose ovom sjajnom rezultatu, ali i međunarodnom ugledu naučnika iz Srbije.
 
Nišlijka među deset najboljih eksperata u svetu

Privatna arhiva

Emilija je nedavno bila na čelu istraživačkog tima naučnika koji je dokazao kroz svoj međunarodno priznat rad da jedan od najzahtevnijih oblika vežbanja kod žena uzrokuje preoblikovanje srca bez oštećenja srčane funkcije. Dobitnica je i nacionalne stipendije „Za žene u nauci“ za 2019. godinu koja se dodeljuje u partnerstvu kompanije L'Oréal Balkan, UNESKO Nacionalne komisije i Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.
 
Nakon uspešne košarkaške karijere, koju je zamenila još uspešnijom naučnom, dr sci. Emilija Stojanović ostvarenim rezultatima ruši predrasude da neko ko dolazi iz oblasti nauka o sportu ne može biti uspešan i u medicinskim naukama i to na svetskom nivou.
Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).