Нишлијка међу десет најбољих експерата у свету

Најбоље из Србије

26.02.2021. - 09:32

Нишлијка међу десет најбољих експерата у свету

Др сци. Емилија Стојановић, двадесетосмогодишњакиња из Ниша, рангирана је у топ десет светских истраживача у области кошарке, према најновијој Expertscape листи која је управо објављена

Expertscape од 1997. године рангира истраживаче и институције из целог света према њиховој стручности/експертизи у више од 29,000 биомедицинских тема. Ова призната академска листа обухвата 256 научних дисциплина.
 
Нишлијка међу десет најбољих експерата у свету

Приватна архива

Листа Expertscape, на којој се у топ десет светских стручњака нашла и др сци. Емилија Стојановић формирана је на основу броја објављених научних радова од 2010. године у престижним часописима са већим импакт фактором, а који су индексирани у Web of Science.
 
Успех младе научнице из Ниша утолико је значајнији, јер је некада успешна кошаркашица у свет науке ушла пре само четири године, а након завршених основних студија на Факултету спорта и физичког васпитања у Нишу. Важно је истаћи и да је овај факултет спорта и физичког васпитања постао апсолутно најбољи факултет спорта у Србији и један од водећих факултета у региону Југоисточне Европе. Према најновијем академском рангирању светских универзитета – Шангајска листа за 2020. годину – Факултет се нашао између 101. и 150. места, међу најбољим факултетима спорта на свету (Sport, Exercise and Health science) и једини је из Србије који се нашао на овогодишњој ранг листи. Сигурно је да истраживачки радови младе научнице доприносе овом сјајном резултату, али и међународном угледу научника из Србије.
 
Нишлијка међу десет најбољих експерата у свету

Приватна архива

Емилија је недавно била на челу истраживачког тима научника који је доказао кроз свој међународно признат рад да један од најзахтевнијих облика вежбања код жена узрокује преобликовање срца без оштећења срчане функције. Добитница је и националне стипендије „За жене у науци“ за 2019. годину која се додељује у партнерству компаније L'Oréal Балкан, УНЕСКО Националне комисије и Министарства просвете, науке и технолошког развоја.
 
Након успешне кошаркашке каријере, коју је заменила још успешнијом научном, др сци. Емилија Стојановић оствареним резултатима руши предрасуде да неко ко долази из области наука о спорту не може бити успешан и у медицинским наукама и то на светском нивоу.
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).