Niz medalja lozničkog šampiona znanja

Najbolje iz Srbije

05.10.2020. - 09:35

Niz medalja lozničkog šampiona znanja

Strahinja Nikolić iz Lešnice pronosi slavu svog kraja osvajajući priznanja na republičkim i međunarodnim takmičenjima iz fizike

Strahinja Nikolić, osamnaestogodišnjak iz Lešnice kod Loznice, nedavno je na Evropskoj olimpijadi iz fizike, u konkurenciji od 250 učenika iz 57 evropskih i gostujućih zemalja, osvojio bronzanu medalju, čime je još jednom potvrdio svoj talenat za ovu prirodnu nauku, a svoj kraj proslavio i van granica Srbije. Međutim, za ovog skromnog i vrednog mladića uspesi su sasvim prirodna stvar, jer se za brojeve i jednačine odlučio od malih nogu.
 
Do prvih studentskih dana na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu ostalo je još malo vremena, ali Strahinja je za velike stvari bio spreman još kada je sa generacijom pre svoje, seo u klupu Osnovne škole „Petar Tasić“ u rodnoj Lešnici. Ljubav prema računskim operacijama otkrio je upravo ovde, u najnižim razredima.
 
„Najpre sam bio zainteresovan za matematiku, jer u nižim razredima nije bilo fizike. Nisam mislio da sam nešto posebno dobar u tome, ali su mi uspesi na takmičenjima davali samopouzdanje. Lako mi je išlo, nije bilo naporno. Zato sam i zavoleo sve to“, kaže Strahinja i zaključuje da je, pored radnih navika, koje je stekao u porodici, od oca Dragana i majke Biljane, lagodan pristup nauci preduslov za velike rezultate.
 
Niz medalja lozničkog šampiona znanja

Privatna arhiva

Spontano i bez dodatne pripremne nastave, počeo je da osvaja nagrade na državnim takmičenjima iz prirodnih predmeta, a od osmog razreda, njegova kraljica među naukama postaje fizika. Republički nivo nadmetanja, gde se pokazao kao izuzetan, dodatno ga motiviše da obrazovanje nastavi na prestižnoj Matematičkoj gimnaziji u Beogradu.
  
Dolaskom u Beograd osetiće nesigurnost pred iskustvom prestoničkih maturanata, ali se vrlo brzo uverio da je iz svoje male sredine poneo sasvim dovoljno znanja iz omiljenog predmeta, da može da stane na crtu najboljima.
 
„Ušao sam u školu sa idejom da ću biti prosečan đak, međutim, već u prvoj godini sam na Republičkom takmičenju iz fizike uzeo prvu nagradu“, kaže mladi Nikolić, koji je svoje mesto u vrhu najboljih fizičara Srbije održao do danas.
 
Niz medalja lozničkog šampiona znanja

Privatna arhiva

Medalja na Evropskoj olimpijadi, koja je, uz Međunarodnu olimpijadu iz fizike, najprestižnije takmičenje iz fizike učenika srednjih škola u rešavanju zadataka, predstavlja ogroman uspeh, ali ni sam plasman na jedno ovakvo takmičenje, ne zaslužuje manju pohvalu. On je zapravo nastavio stopama svojih mladih kolega iz lozničkog kraja.
 
„Naš kraj je poznat po uspesima. I prethodnih godina bilo je Lozničana koji su išli na Olimpijadu i to mi je pomoglo. Dobro je da imate nekog poznatog u okruženju ko je već prošao takvo takmičenje. To je zdrava konkurencija“, iskren je Strahinja.
 
Niz medalja lozničkog šampiona znanja

Privatna arhiva

Kada se ne bavi opštom teorijom relativnosti i istraživačkim radom u stanici „Petnica“, raspuste i vikende najradije provodi uz knjigu i gitaru u voljenoj Lešnici, sa porodicom i društvom iz osnovne škole. Iako ga bavljenje naukom u Srbiji ispunjava, planira da za odgovorima ide još dalje, na master ili doktorske studije u inostranstvo. Ipak kaže da će se, kada stekne dovoljno znanja, sasvim sigurno vratiti.
Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).