Низ медаља лозничког шампиона знања

Најбоље из Србије

05.10.2020. - 09:35

Низ медаља лозничког шампиона знања

Страхиња Николић из Лешнице проноси славу свог краја освајајући признања на републичким и међународним такмичењима из физике

Страхиња Николић, осамнаестогодишњак из Лешнице код Лознице, недавно је на Европској олимпијади из физике, у конкуренцији од 250 ученика из 57 европских и гостујућих земаља, освојио бронзану медаљу, чиме је још једном потврдио свој таленат за ову природну науку, а свој крај прославио и ван граница Србије. Међутим, за овог скромног и вредног младића успеси су сасвим природна ствар, јер се за бројеве и једначине одлучио од малих ногу.
 
До првих студентских дана на Електротехничком факултету у Београду остало је још мало времена, али Страхиња је за велике ствари био спреман још када је са генерацијом пре своје, сео у клупу Основне школе „Петар Тасић“ у родној Лешници. Љубав према рачунским операцијама открио је управо овде, у најнижим разредима.
 
„Најпре сам био заинтересован за математику, јер у нижим разредима није било физике. Нисам мислио да сам нешто посебно добар у томе, али су ми успеси на такмичењима давали самопоуздање. Лако ми је ишло, није било напорно. Зато сам и заволео све то“, каже Страхиња и закључује да је, поред радних навика, које је стекао у породици, од оца Драгана и мајке Биљане, лагодан приступ науци предуслов за велике резултате.
 
Низ медаља лозничког шампиона знања

Приватна архива

Спонтано и без додатне припремне наставе, почео је да осваја награде на државним такмичењима из природних предмета, а од осмог разреда, његова краљица међу наукама постаје физика. Републички ниво надметања, где се показао као изузетан, додатно га мотивише да образовање настави на престижној Математичкој гимназији у Београду.
  
Доласком у Београд осетиће несигурност пред искуством престоничких матураната, али се врло брзо уверио да је из своје мале средине понео сасвим довољно знања из омиљеног предмета, да може да стане на црту најбољима.
 
„Ушао сам у школу са идејом да ћу бити просечан ђак, међутим, већ у првој години сам на Републичком такмичењу из физике узео прву награду“, каже млади Николић, који је своје место у врху најбољих физичара Србије одржао до данас.
 
Низ медаља лозничког шампиона знања

Приватна архива

Медаља на Европској олимпијади, која је, уз Међународну олимпијаду из физике, најпрестижније такмичење из физике ученика средњих школа у решавању задатака, представља огроман успех, али ни сам пласман на једно овакво такмичење, не заслужује мању похвалу. Он је заправо наставио стопама својих младих колега из лозничког краја.
 
„Наш крај је познат по успесима. И претходних година било је Лозничана који су ишли на Олимпијаду и то ми је помогло. Добро је да имате неког познатог у окружењу ко је већ прошао такво такмичење. То је здрава конкуренција“, искрен је Страхиња.
 
Низ медаља лозничког шампиона знања

Приватна архива

Када се не бави општом теоријом релативности и истраживачким радом у станици „Петница“, распусте и викенде најрадије проводи уз књигу и гитару у вољеној Лешници, са породицом и друштвом из основне школе. Иако га бављење науком у Србији испуњава, планира да за одговорима иде још даље, на мастер или докторске студије у иностранство. Ипак каже да ће се, када стекне довољно знања, сасвим сигурно вратити.
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).