Novi život starog manastira

Najbolje iz Srbije

30.11.2020. - 20:30

Novi život starog manastira

Manastir Svete Trojice u Manastirici leži na malom planinskom potoku Šajna u Ključkom namesništvu, oko 20 kilometara udaljenom od Kladova

Po predanju, manastir je osnovao Sveti Nikodim Tismanski pod kraljem Milutinom. U njemu je, po jednom starom predanju, kćer kneza Lazara, koja je bila udata za turskog vladara Bajazita, posle njegovog poraza i pogibije u bitci kod Angore, našla utočište bežeći sa istoka. Stara crkva služila je do sedamdesetih godina IX veka, kada je svod na crkvi prepukao, a njena sredina se srušila. Godine 1900. na mestu stare, podignuta je nova crkva uz pomoć dobrovoljnih priloga meštana Kladova i okoline.
 
Novi život starog manastira

Privatna arhiva

Budući da se građevina hrama nalazila na nestabilnom terenu koji je porozan i isprepletan podzemnim vodama, konstrukcija nije izdržala i svod je ponovo popustio i obrušio se u sredinu crkve.
 
Manastir Svete Trojice jedini je manastir na teritoriji opštine Kladovo. Zidanje novog hrama započeto je u maju 2003. godine, dok je prva liturgija, posle dve decenije, održana u obnovljenom manastiru u januaru 2016. godine. Od tog dana, manastir počinje svoj novi život.
 
Novi život starog manastira

Privatna arhiva

Zahvaljujući angažovanju i podršci vernika opštine Kladovo i meštana, unutrašnjost manastira krase ikone oslikane rukom majstora ikonostasa, a spolja su u toku fasadni radovi koje sufinansira lokalna samouprava Kladovo. Podrška lokalne zajednice doprineće konačnom završetku radova na obnovi manastira.
 
Predsednik opštine Kladovo Saša Nikolić sa saradnicima obišao je fasadne radove na manastiru u Manastirici, koje sufinansira lokalna samouprava sa više od pola miliona dinara. Angažovanje lokalne samouprave u pomoći obnove fasade manastira veoma je važna, kao i ljudi dobre volje koji svakodnevno ulažu svoj trud u obnovi manastira. Interesovanje za manastir Svete Trojice sve je veće, čemu svedoče brojne posete vernika, kao i povećan broj pokloničkih putovanja.
Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).