Нови живот старог манастира

Најбоље из Србије

30.11.2020. - 20:30

Нови живот старог манастира

Манастир Свете Тројице у Манастирици лежи на малом планинском потоку Шајна у Кључком намесништву, око 20 километара удаљеном од Кладова

По предању, манастир је основао Свети Никодим Тисмански под краљем Милутином. У њему је, по једном стaром предању, кћер кнеза Лазара, која је била удата за турског владара Бајазита, после његовог пораза и погибије у битци код Ангоре, нашла уточиште бежећи са истока. Стара црква служила је до седамдесетих година IX века, када је свод на цркви препукао, а њена средина се срушила. Године 1900. на месту старе, подигнута је нова црква уз помоћ добровољних прилога мештана Кладова и околине.
 
Нови живот старог манастира

Приватна архива

Будући да се грађевина храма налазила на нестабилном терену који је порозан и испреплетан подземним водама, конструкција није издржала и свод је поново попустио и обрушио се у средину цркве.
 
Манастир Свете Тројице једини је манастир на територији општине Кладово. Зидање новог храма започето је у мају 2003. године, док је прва литургија, после две деценије, одржана у обновљеном манастиру у јануару 2016. године. Од тог дана, манастир почиње свој нови живот.
 
Нови живот старог манастира

Приватна архива

Захваљујући ангажовању и подршци верника општине Кладово и мештана, унутрашњост манастира красе иконе осликане руком мајстора иконостаса, а споља су у току фасадни радови које суфинансира локална самоуправа Кладово. Подршка локалне заједнице допринеће коначном завршетку радова на обнови манастира.
 
Председник општине Кладово Саша Николић са сарадницима обишао је фасадне радове на манастиру у Манастирици, које суфинансира локална самоуправа са више од пола милиона динара. Ангажовање локалне самоуправе у помоћи обнове фасаде манастира веома је важна, као и људи добре воље који свакодневно улажу свој труд у обнови манастира. Интересовање за манастир Свете Тројице све је веће, чему сведоче бројне посете верника, као и повећан број поклоничких путовања.
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).