Od livade do trpeze – priča o smederevskim pčelarima

Najbolje iz Srbije

04.01.2022. - 09:30

Od livade do trpeze – priča o smederevskim pčelarima

Legenda govori da pčele vode poreklo iz raja, gde su bile „Mali Božji pomoćnici“. Iako su se i stari narodi bavili pčelarstvom, med još i danas fascinira stručnjake i laike

Duga tradicija pčelarstva u smederevskom području inicirala je osnivanje Društva pčelara Smederevo još 1984. godine. Od osnivanja do danas, broj aktivnih pčelara u Društvu je varirao i kretao se do 130 članova. Predsednik Društva je Toplica Mitrović.
 
Od livade do trpeze – priča o smederevskim pčelarima

Privatna arhiva

Društvo je aktivan član SPOS-a (Saveza pčelarskih organizacija Srbije), Asocijacije pčelarskih udruženja Podunavskog i Braničevskog okruga - Mreža. Učestvuje u promociji Evropskog programa gradova na Dunavu „Reka meda“ i preduzima aktivnosti na promovisanju standarda kvaliteta prirodnog meda i zaštiti proizvođača i potrošača.
 
Pčelarstvo je zastupljeno na gotovo celokupnom području grada. Kako ovo podneblje pogoduje razvoju ove značajne poljoprivredne delatnosti, evidentan je stalni porast broja košnica, tako da trenutno na području Smedereva ima 7.680 prijavljenih košnica, a procena je da ih je ukupno oko 9.000. Među članovima Društva, 30 pčelara poseduje po više od 100 košnica, a 10 pčelara više od 200 košnica. Na osnovu dostupnih podataka, pretpostavlja se da godišnja proizvodnja meda na području Smedereva iznosi 90 tona, a u dobrim proizvodnim godinama i do 100 tona.
 
Od livade do trpeze – priča o smederevskim pčelarima

Privatna arhiva

Plasman meda se vrši individualno, na prodajnim mestima, a veće količine proizvođači predaju ovlašćenim otkupljivačima za izvoz.
 
U okviru manifestacije Smederevska jesen tokom septembra meseca, proizvođači iz Društva pčelara Smederevo, učestvuju na Sajmu i prodajneoj izložbi, kada izlažu med i proizvode od meda. Članovi Društva samostalno učestvuju na Poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu, na pčelarskim sajmovima, festivalima i izložbama koje se održavaju u Srbiji tokom godine, gde su osvajali značajna priznanja i nagrade za kvalitet proizvoda. Pojedini članovi Društva su, kao znalci u svojoj oblasti, često predavači i konsultanti na pčelarskim savetovanjima.
 
Od livade do trpeze – priča o smederevskim pčelarima

Privatna arhiva

Društvo pčelara Smederevo, pored redovne godišnje Skupštine na kojoj sumira rezultate i aktivnosti u prethodnoj godini, svake godine organizuje Regionalno savetovanje pčelara podunavskog okruga na kojem prisustvuje značajan broj aktivnih pčelara, eminentnih predavača i ljubitelja meda iz bližeg i šireg okruženja Smedereva.
 
Lokalna samouprava Smederevo svake godine podržava savetovanje i edukaciju pčelara, a pored toga značajna finansijska sredstva izdvaja i za subvencionisanje nabavke opreme za pčelarstvo, za šta je najveće interesovanje bilo u 2020. godini, kada je izdvojeno 1,7 miliona dinara za registrovane poljoprivredne proizvođače u pčelarstvu.
 
Od livade do trpeze – priča o smederevskim pčelarima

Privatna arhiva

Pored redovnih aktivnosti Društva, edukacije i usavršavanja koje se održavaju svakog meseca i obezbeđivanja lekova za zaštitu pčela, Društvo sprovodi niz aktivnosti sa ciljem povećanja broja članova, evidentiranja novog članstva u sistem „Standarda dobre pčelarske prakse“ - SPOS-a, uspostavljanja sistema aktivnog nadzora kod većeg broja pčelara, radi zaštite, kontrole i efikasnosti u proizvodnji.
 
Pristupanje većeg broja pčelara Društvu značilo bi veći uspeh u udruženom nastupu na tržištu i predstavljalo bi veću razvojnu snagu i mnogostruku korist za sve članove.
 
Zajednički cilj u smederevskom pčelarstvu, kao grani poljoprivrede koja zahteva posvećenost i stalno usavršavanje je sprovođenje svih mera koje su usmerene na podizanje svesti o važnosti pčela i drugih oprašivača u biljnom svetu i njihovom doprinosu u održivom razvoju u kojem predstavljaju značajan potencijal.
Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).