Од ливаде до трпезе – прича о смедеревским пчеларима

Најбоље из Србије

04.01.2022. - 09:30

Од ливаде до трпезе – прича о смедеревским пчеларима

Легенда говори да пчеле воде порекло из раја, где су биле „Мали Божји помоћници“. Иако су се и стари народи бавили пчеларством, мед још и данас фасцинира стручњаке и лаике

Дуга традиција пчеларства у смедеревском подручју иницирала је оснивање Друштва пчелара Смедерево још 1984. године. Од оснивања до данас, број активних пчелара у Друштву је варирао и кретао се до 130 чланова. Председник Друштва је Топлица Митровић.
 
Од ливаде до трпезе – прича о смедеревским пчеларима

Приватна архива

Друштво је активан члан СПОС-а (Савеза пчеларских организација Србије), Асоцијације пчеларских удружења Подунавског и Браничевског округа - Мрежа. Учествује у промоцији Европског програма градова на Дунаву „Река меда“ и предузима активности на промовисању стандарда квалитета природног меда и заштити произвођача и потрошача.
 
Пчеларство је заступљено на готово целокупном подручју града. Како ово поднебље погодује развоју ове значајне пољопривредне делатности, евидентан је стални пораст броја кошница, тако да тренутнo на подручју Смедерева има 7.680 пријављених кошница, а процена је да их је укупно око 9.000. Међу члановима Друштва, 30 пчелара поседује по више од 100 кошница, а 10 пчелара више од 200 кошница. На основу доступних података, претпоставља се да годишња производња меда на подручју Смедерева износи 90 тона, а у добрим производним годинама и до 100 тона.
 
Од ливаде до трпезе – прича о смедеревским пчеларима

Приватна архива

Пласман меда се врши индивидуално, на продајним местима, а веће количине произвођачи предају овлашћеним откупљивачима за извоз.
 
У оквиру манифестације Смедеревска јесен током септембра месеца, произвођачи из Друштва пчелара Смедерево, учествују на Сајму и продајнеој изложби, када излажу мед и производе од меда. Чланови Друштва самостално учествују на Пољопривредном сајму у Новом Саду, на пчеларским сајмовима, фестивалима и изложбама које се одржавају у Србији током године, где су освајали значајна признања и награде за квалитет производа. Поједини чланови Друштва су, као зналци у својој области, често предавачи и консултанти на пчеларским саветовањима.
 
Од ливаде до трпезе – прича о смедеревским пчеларима

Приватна архива

Друштво пчелара Смедерево, поред редовне годишње Скупштине на којој сумира резултате и активности у претходној години, сваке године организује Регионално саветовање пчелара подунавског округа на којем присуствује значајан број активних пчелара, еминентних предавача и љубитеља меда из ближег и ширег окружења Смедерева.
 
Локална самоуправа Смедерево сваке године подржава саветовање и едукацију пчелара, а поред тога значајна финансијска средства издваја и за субвенционисање набавке опреме за пчеларство, за шта је највеће интересовање било у 2020. години, када је издвојено 1,7 милиона динара за регистроване пољопривредне произвођаче у пчеларству.
 
Од ливаде до трпезе – прича о смедеревским пчеларима

Приватна архива

Поред редовних активности Друштва, едукације и усавршавања које се одржавају сваког месеца и обезбеђивања лекова за заштиту пчела, Друштво спроводи низ активности са циљем повећања броја чланова, евидентирања новог чланства у систем „Стандарда добре пчеларске праксе“ - СПОС-а, успостављања система активног надзора код већег броја пчелара, ради заштите, контроле и ефикасности у производњи.
 
Приступање већег броја пчелара Друштву значило би већи успех у удруженом наступу на тржишту и представљало би већу развојну снагу и многоструку корист за све чланове.
 
Заједнички циљ у смедеревском пчеларству, као грани пољопривреде која захтева посвећеност и стално усавршавање је спровођење свих мера које су усмерене на подизање свести о важности пчела и других опрашивача у биљном свету и њиховом доприносу у одрживом развоју у којем представљају значајан потенцијал.
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).