Osmakinja iz Gornjeg Milanovca perspektivna skijašica

Najbolje iz Srbije

10.02.2022. - 09:30

Osmakinja iz Gornjeg Milanovca perspektivna skijašica

Petra Lazović je učenica osmog razreda OŠ „Momčilo Nastasijević“, a ono po čemu se izdvaja od svojih vršnjaka su ljubav prema skijanju i brojni uspesi koje u ovom sportu postiže, na ponos porodice i čitavog grada

Petra skija od svoje treće godine i ljubav prema skijanju se postepeno razvijala. Prva instruktorka skijanja bila joj je Marija Matić, bivša takmičarka, koja je Petri usadila ljubav prema skijanju. I upravo zahvaljujući ovoj devojčici osnovala je ski klub „MM” za koji Petra skija. Trener joj je Milorad Bocić, koji joj je, kako je rekla za GM PRESS, velika podrška.
 
„U toku ove godine sam prilično napredovala što se tiče tehnike skijanja, ali i fizički. Iskreno mi se više dopada staza na Kopaoniku, ali, moram da kažem, možda je razlog tome što većinu treninga odrađujemo na Kopaoniku pa te staze poznajem do najsitnijih detalja. Treniram celu zimu na Kopaoniku, a u toku godine treniramo na glečerima, uglavnom u Austriji. Ove godine sam prvi put bila i u Holandiji na treningu u ledenoj hali. Pripreme za takmičenja traju cele godine. Takmičenja počinju u toku zime, tako da smo do tada odradili letnje i jesenje pripreme na glečeru i tempiramo formu na treninzima na Kopaoniku. Ova sezona je završena sa državnim prvenstvom, a mene start nove sezone očekuje već za Uskrs treningom u Austriji“, kaže Petra.
 
Osmakinja iz Gornjeg Milanovca perspektivna skijašica

Privatna arhiva

Petra vredno radi i trenira. Kako kaže, najteže joj pada rano ustajanje, a treninzi se održavaju u svim vremenskim uslovima. Ipak, volja i želja su dovoljno jaki motivi da se prevaziđu i povremene poteškoće.
 
„Ove godine sam postala član A tima pionirske reprezentacije Srbije. Samim tim sam učestvovala na nekoliko međunarodnih trka. Neke od njih su se održavale na Kopaoniku, a išla sam i na trku u Zagreb, koja se održavala na Sljemenu, kao i u Italiju, na trku Pinočio u mestu Abetone. Na obe trke sam ostvarila zadovoljavajuće rezultate. Pinočio je jedna od najvažnijih dečjih trka u Evropi. Možda bi imali u ovoj sezoni još više trka da je situacija sa kovidom to dozvolila. Do sada nisam imala povreda, a što se tiče straha, naravno da osećam i strah i tremu, ali onog trenutka kad stanem na start nema više mesta za to i tada samo razmišljam kako što brže da se spustim niz stazu. Moji roditelji me ne opterećuju svojim strahovima, sigurna sam da su zabrinuti, ali sam ja pošteđena toga“, naglašava Petra Lazović.
 
Petrina omiljena skijašica još od detinjstva bila je amerikanka Lindzi Von, a od kada je ona prestala sa skijanjem dopada joj se stil Petre Vlhove.
 
Ako bude uslova, Petra bi trebalo da učestvuje na nešto više međunarodnih trka, gde bi sticala iskustvo za FIS takmičenja u kadetskoj kategoriji koja je očekuju.
 
„Za 10 godina vidim sebe i dalje u skijanju, nadam se da ću pre toga imati puno trka i medalja, puno trka u svetskom kupu, a nadam se i učestvovanju na nekoj zimskoj Olimpijadi. To je svakako moj cilj. Ako budem trenirala jako i verovala u sebe, ništa nije nemoguće ostvariti“, zaključila je Petra Lazović.
Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).