Осмакиња из Горњег Милановца перспективна скијашица

Најбоље из Србије

10.02.2022. - 09:30

Осмакиња из Горњег Милановца перспективна скијашица

Петра Лазовић је ученица осмог разреда ОШ „Момчило Настасијевић“, а оно по чему се издваја од својих вршњака су љубав према скијању и бројни успеси које у овом спорту постиже, на понос породице и читавог града

Петра скија од своје треће године и љубав према скијању се постепено развијала. Прва инструкторка скијања била јој је Марија Матић, бивша такмичарка, која је Петри усадила љубав према скијању. И управо захваљујући овој девојчици основала је ски клуб „ММ” за који Петра скија. Тренер јој је Милорад Боцић, који јој је, како је рекла за ГМ ПРЕСС, велика подршка.
 
„У току ове године сам прилично напредовала што се тиче технике скијања, али и физички. Искрено ми се више допада стаза на Копаонику, али, морам да кажем, можда је разлог томе што већину тренинга одрађујемо на Копаонику па те стазе познајем до најситнијих детаља. Тренирам целу зиму на Копаонику, а у току године тренирамо на глечерима, углавном у Аустрији. Ове године сам први пут била и у Холандији на тренингу у леденој хали. Припреме за такмичења трају целе године. Такмичења почињу у току зиме, тако да смо до тада одрадили летње и јесење припреме на глечеру и темпирамо форму на тренинзима на Копаонику. Ова сезона је завршена са државним првенством, а мене старт нове сезоне очекује већ за Ускрс тренингом у Аустрији“, каже Петра.
 
Осмакиња из Горњег Милановца перспективна скијашица

Приватна архива

Петра вредно ради и тренира. Како каже, најтеже јој пада рано устајање, а тренинзи се одржавају у свим временским условима. Ипак, воља и жеља су довољно јаки мотиви да се превазиђу и повремене потешкоће.
 
„Ове године сам постала члан А тима пионирске репрезентације Србије. Самим тим сам учествовала на неколико међународних трка. Неке од њих су се одржавале на Копаонику, а ишла сам и на трку у Загреб, која се одржавала на Сљемену, као и у Италију, на трку Пиночио у месту Абетоне. На обе трке сам остварила задовољавајуће резултате. Пиночио је једна од најважнијих дечјих трка у Европи. Можда би имали у овој сезони још више трка да је ситуација са ковидом то дозволила. До сада нисам имала повреда, а што се тиче страха, наравно да осећам и страх и трему, али оног тренутка кад станем на старт нема више места за то и тада само размишљам како што брже да се спустим низ стазу. Моји родитељи ме не оптерећују својим страховима, сигурна сам да су забринути, али сам ја поштеђена тога“, наглашава Петра Лазовић.
 
Петрина омиљена скијашица још од детињства била је американка Линдзи Вон, а од када је она престала са скијањем допада јој се стил Петре Влхове.
 
Ако буде услова, Петра би требало да учествује на нешто више међународних трка, где би стицала искуство за ФИС такмичења у кадетској категорији која је очекују.
 
„За 10 година видим себе и даље у скијању, надам се да ћу пре тога имати пуно трка и медаља, пуно трка у светском купу, а надам се и учествовању на некој зимској Олимпијади. То је свакако мој циљ. Ако будем тренирала јако и веровала у себе, ништа није немогуће остварити“, закључила је Петра Лазовић.
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).