Paratekvondistkinja koja ne zna za poraz

Najbolje iz Srbije

03.05.2021. - 09:30

Paratekvondistkinja koja ne zna za poraz

Prva Srpkinja paratekvondistkinja koja se plasirala na paraolimpijske igre u Japanu, trenirala je različite sportove, osvajala medalje i planinske vrhove, a kroz sve to sticala je umeće, snagu, kondiciju i samopouzdanje

Pedesetjednogodišnju Danijelu Jovanović iz Beograda to što nema šake i stopala ne sprečava da se bavi tekvondom, biciklizmom, planinarenjem, da pliva, kuva, čisti, hekla...
 
Paratekvondistkinja koja ne zna za poraz

Privatna arhiva

Rođena bez šaka i stopala, još kao devojčica u Domu za decu i mlade sa posebnim potrebama u Sremčici odlučila je da dokaže da sa telesnim nedostacima može da radi sve što rade i njeni vršnjaci, pa je tako počela sama da se hrani, javlja na telefon, piše, trči...
 
Paratekvondistkinja koja ne zna za poraz

Privatna arhiva

Srčana Beograđanka bila je prva koja je izašla iz doma kada je uveden program samostalnog stanovanja osoba sa invaliditetom, pa tako danas Danijelu možete sresti kako autobusom sama putuje sa kraja na kraj grada ali i kako obavlja sve kako ona kaže „kućne sportove“ pod kojima podrazumeva kuvanje, čišćenje, odlazak u kupovinu, plaćanje računa. Svakoga dana na svoj posao odlazi u jedan restoran u Zemunu gde je zaposlena kao pomoćni radnik.
 
Paratekvondistkinja koja ne zna za poraz

Privatna arhiva

Njen sportski put takođe je veoma zanimljiv, ali i trnovit. Karijeru sportistkinje počela je u vodi, pa ju je tako tadašnji direktor Doma pitao da se takmiči u plivanju, što je ona i prihvatila i na svetskom šampionatu u Argentini postigla ne tako mali uspeh zauzevši deseto mesto u konkurenciji od 150 takmičara iz celog sveta.
 
Da Danijela ruši sve predrasude i gradi temelje za neke nove paraolimpijce pokazuje i time što je tekvondo veoma zahtevan borilački sport u kome su najvažnije nožne tehnike, okretnost i brzina, pa se tako smatralo da onaj ko nema stopala tim sportom ne može uopšte da se bavi. Ona je sve to opovrgla i dokazala suprotno uz pomoć tekvondo kluba Kobra na Zvezdari, gde četiri puta nedeljno sparinguje, sportskog centar „Olimp“ i trenera Bojana.
Gradska opština Zvezdara je iz svog budžeta izdvojila 286.920,00 dinara za nabavku dva elektronska oklopa kako bi Danijela Jovanović uvežbavala tehniku i taktiku u situacionim uslovima takmičenja i tako se što bolje pripremila za predstojeća takmičenja na Paraolimpijskim igrama.
 
Paratekvondistkinja koja ne zna za poraz

Privatna arhiva

Ova istrajna, uporna, svestrana, vredna Beograđanka sve nas je obradovala svojim plasmanom na Paraolompijskim igrama u Tokiju gde će se nadmetati u kategoriji K43 do 49 kilograma, a mi joj dugujemo da svim srcem i mislima tih dana budemo uz nju i njenu želju da nam odatle donese zlato.
Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).