Паратеквондисткиња која не зна за пораз

Најбоље из Србије

03.05.2021. - 09:30

Паратеквондисткиња која не зна за пораз

Прва Српкиња паратеквондисткиња која се пласирала на параолимпијске игре у Јапану, тренирала је различите спортове, освајала медаље и планинске врхове, а кроз све то стицала је умеће, снагу, кондицију и самопоуздање

Педесетједногодишњу Дaнијелу Јовановић из Београда то што нема шаке и стопала не спречава да се бави теквондом, бициклизмом, планинарењем, да плива, кува, чисти, хекла...
 
Паратеквондисткиња која не зна за пораз

Приватна архива

Рођена без шака и стопала, још као девојчица у Дому за децу и младе са посебним потребама у Сремчици одлучила је да докаже да са телесним недостацима може да ради све што раде и њени вршњаци, па је тако почела сама да се храни, јавља на телефон, пише, трчи...
 
Паратеквондисткиња која не зна за пораз

Приватна архива

Срчана Београђанка била је прва која је изашла из дома када је уведен програм самосталног становања особа са инвалидитетом, па тако данас Данијелу можете срести како аутобусом сама путује са краја на крај града али и како обавља све како она каже „кућне спортове“ под којима подразумева кување, чишћење, одлазак у куповину, плаћање рачуна. Свакога дана на свој посао одлази у један ресторан у Земуну где је запослена као помоћни радник.
 
Паратеквондисткиња која не зна за пораз

Приватна архива

Њен спортски пут такође је веома занимљив, али и трновит. Каријеру спортисткиње почела је у води, па ју је тако тадашњи директор Дома питао да се такмичи у пливању, што је она и прихватила и на светском шампионату у Аргентини постигла не тако мали успех заузевши десето место у конкуренцији од 150 такмичара из целог света.
 
Да Данијела руши све предрасуде и гради темеље за неке нове параолимпијце показује и тиме што је теквондо веома захтеван борилачки спорт у коме су најважније ножне технике, окретност и брзина, па се тако сматрало да онај ко нема стопала тим спортом не може уопште да се бави. Она је све то оповргла и доказала супротно уз помоћ теквондо клуба Кобра на Звездари, где четири пута недељно спарингује, спортског центар „Олимп“ и тренера Бојана.
Градска општина Звездара је из свог буџета издвојила 286.920,00 динара за набавку два електронска оклопа како би Данијела Јовановић увежбавала технику и тактику у ситуационим условима такмичења и тако се што боље припремила за предстојећа такмичења на Параолимпијским играма.
 
Паратеквондисткиња која не зна за пораз

Приватна архива

Ова истрајна, упорна, свестрана, вредна Београђанка све нас је обрадовала својим пласманом на Параоломпијским играма у Токију где ће се надметати у категорији К43 до 49 килограма, а ми јој дугујемо да свим срцем и мислима тих дана будемо уз њу и њену жељу да нам одатле донесе злато.
Подели

Питајте председника

Име и презиме је обавезно поље.
Телефон је обавезно поље.
Тема је обавезно поље.
Електронска пошта је неисправна.
Порука је обавезно поље.