Pirketova Dolina mira

Najbolje iz Srbije

11.01.2021. - 09:32

Pirketova Dolina mira

Oko 50 skulptura od drveta i metala pod vedrim nebom krase prostor u šumarku nedaleko od obala Borskog jezera, u dvorištu porodične vikendice Milorada Antića Pirketa 

U pejzažne krajolike Borskog jezera, turističkog bisera istočne Srbije, ušuškala se „Dolina mira“. Ova svojevrsna umetnička oaza delo je Milorada Antića Pirketa, poznatog borskog skulptora i zaljubljenika u Borsko jezero.
 
Pirketova Dolina mira

Privatna arhiva

Oko 50 skulptura od drveta i metala pod vedrim nebom krase prostor u šumarku nedaleko od obala jezera, u dvorištu porodične vikendice Antića. Milorad Antić Pirke, rođeni Piroćanac, sledeći put svoje umetničke karijere obreo se u Boru i u njemu ostao da živi i stvara već impozantnih pola veka.
 
Antić je čitav svoj stvaralački opus posvetio drvetu, bronzi, kamenu i terakoti. Tokom pedeset godina umetničkog stvaranja, uradio je 150 portreta i oko 300 skulptura, a prvi kontakt sa vajarstvom imao je u srednjoj školi i, kako kaže, bila je to ljubav na prvi dodir.
 
Pirketova Dolina mira

Privatna arhiva

„Sećam se moje prve skulpture, bio je to model šake. Taj prvi susret sa glinom bio je dovoljan da skulptura za mene postane smisao življenja“, priseća se Pirke mlađih dana.
 
Pirketova umetnička galerija skulptura na otvorenom jedinstvena je u ovom delu Srbije. Sve skulpture su od prirodnog materijala, nastale u hrastovini sa obala Borskog jezera i kao takve savršeno se uklapaju u okruženje u kome se nalaze.
 
Pirketova Dolina mira

Privatna arhiva

„U svom umetničkom stvaralaštvu prikazujem svet onakvim kakav jeste, to su svakodnevni portreti života. To je moj nepresušni izvor inspiracije. Dolina mira mi oplemenjuje životni prostor. Od maja do septembra, otvorena je za sve putnike namernike koji vole umetnost“, iskren je Pirke.
 
Ove godine, Pirke je obeležio pola veka svog umetničkog stvaralaštva u Boru. Ovaj veliki jubilej iskoristio je da deset skulptura iz svog opusa ostavi kao legat Muzeju rudarstva i metalurgije u Boru, kao i jednu Gradskoj kući.
 
Pirketova Dolina mira

Privatna arhiva

Zahvaljujući podršci Grada, svoj pedesetogodišnji rad sublimirao je u monografiji „Portreti života“, koja mu je, kako i sam kaže, kruna skulptorskog stvaralaštva. S obzirom da svoju lirsku unutrašnjost Pirke pokazuje ne samo kroz skulpture, već i kroz poeziju, tako se u monografiji našlo i tridesetak njegovih pesama koje prate u drvetu isklesane portrete života.
 
„Svakom umetniku je drago kada posle dugog niza godina stvaralačkog i izlagačkog delovanja svoj rad kruniše ovako ozbiljnom monografijom. Posebno sam radostan, jer sam upravo na ovaj način, zahvaljujući podršci Grada, obeležio svoj veliki jubilej umetničkog stvaralaštva“, sa ponosom ističe Pirke na kraju našeg razgovora.
Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).