Пиркетова Долина мира

Најбоље из Србије

11.01.2021. - 09:32

Пиркетова Долина мира

Око 50 скулптура од дрвета и метала под ведрим небом красе простор у шумарку недалеко од обала Борског језера, у дворишту породичне викендице Милорада Антића Пиркета 

У пејзажне крајолике Борског језера, туристичког бисера источне Србије, ушушкала се „Долина мира“. Ова својеврсна уметничка оаза дело је Милорада Антића Пиркета, познатог борског скулптора и заљубљеника у Борско језеро.
 
Пиркетова Долина мира

Приватна архива

Око 50 скулптура од дрвета и метала под ведрим небом красе простор у шумарку недалеко од обала језера, у дворишту породичне викендице Антића. Милорад Антић Пирке, рођени Пироћанац, следећи пут своје уметничке каријере обрео се у Бору и у њему остао да живи и ствара већ импозантних пола века.
 
Антић је читав свој стваралачки опус посветио дрвету, бронзи, камену и теракоти. Током педесет година уметничког стварања, урадио је 150 портрета и око 300 скулптура, а први контакт са вајарством имао је у средњој школи и, како каже, била је то љубав на први додир.
 
Пиркетова Долина мира

Приватна архива

„Сећам се моје прве скулптуре, био је то модел шаке. Тај први сусрет са глином био је довољан да скулптура за мене постане смисао живљења“, присећа се Пирке млађих дана.
 
Пиркетова уметничка галерија скулптура на отвореном јединствена је у овом делу Србије. Све скулптуре су од природног материјала, насталe у храстовини са обала Борског језера и као такве савршено се уклапају у окружење у коме се налазе.
 
Пиркетова Долина мира

Приватна архива

„У свом уметничком стваралаштву приказујем свет онаквим какав јесте, то су свакодневни портрети живота. То је мој непресушни извор инспирације. Долина мира ми оплемењује животни простор. Од маја до септембра, отворена је за све путнике намернике који воле уметност“, искрен је Пирке.
 
Ове године, Пирке је обележио пола века свог уметничког стваралаштва у Бору. Овај велики јубилеј искористио је да десет скулптура из свог опуса остави као легат Музеју рударства и металургије у Бору, као и једну Градској кући.
 
Пиркетова Долина мира

Приватна архива

Захваљујући подршци Града, свој педесетогодишњи рад сублимирао је у монографији „Портрети живота“, која му је, како и сам каже, круна скулпторског стваралаштва. С обзиром да своју лирску унутрашњост Пирке показује не само кроз скулптуре, већ и кроз поезију, тако се у монографији нашло и тридесетак његових песама које прате у дрвету исклесане портрете живота.
 
„Сваком уметнику је драго када после дугог низа година стваралачког и излагачког деловања свој рад крунише овако озбиљном монографијом. Посебно сам радостан, јер сам управо на овај начин, захваљујући подршци Града, обележио свој велики јубилеј уметничког стваралаштва“, са поносом истиче Пирке на крају нашег разговора.
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).