Porodični posao kao imperativ

Najbolje iz Srbije

28.10.2020. - 09:30

Porodični posao kao imperativ

Dva brata iz Subotice - Nemanja i Vladan Nikolić - trude se da se u svojoj zemlji izbore za bolje sutra

Mladi i uspešni preduzetnik, tridesetogodišnji Subotičanin Nemanja Nikolić, nastavio je porodični posao i zajedno sa bratom Vladanom odlučio je da ga razvija, tako da danas njihove dve firme zapošljavaju 300 radnika. Ove godine, sa oko 70 hektara voćnjaka, planiraju da svojim kamionima izvezu oko 6.000 tona robe za Rusiju, Emirate i Evropsku uniju.
 
Porodični posao kao imperativ

Privatna arhiva

Kompanija „Tehno-coop“ je za nepune dve decenije, postala jedna od vodećih transportno-logističkih preduzeća na teritoriji Srbije.
 
„Imao sam jedanaest godina kada je moj otac Mitar počeo da se bavi privatnim poslom. Nisam bio primoran da nastavim njegovim stopama, ali sam rastao sa firmom. Od malih nogu sam bio usmeren ka njoj i već kao petnaestogodišnjak sam znao čime se firma bavi, kako funkcioniše, kakvi su planovi, pa je sasvim prirodno bilo da nastavim tim putem i da pokušam da unapredim nešto što mi je otac poverio“, priča Nemanja Nikolić.
 
Porodični posao kao imperativ

Privatna arhiva

Vozni park ove firme danas u svom vlasništvu ima 55 kamiona koji svakodnevno transportuju robu na tržište Belgije, Holandije, Nemačke, Rusije Španije, Engleske, Austrije, Mađarske, Slovenije...
 
„Bavimo se logistikom od početka do kraja, od prevoza robe, smeštaja robe, distribucije, izrade carinskih dokumenata i svih neophodnih stvari za logistiku. Pre četiri - pet godina smo počeli da razvijamo drugu firmu, da ulazimo u drugu sferu posla, uzgajamo jabuke i bavimo se izvozom svežeg voća, uglavnom za Rusiju, a onda u Emirate i EU“, objašnjava Nemanja Nikolić.
 
Porodični posao kao imperativ

Privatna arhiva

U firmama kojima rukovode Nemanja i njegov brat Vladan, posao je jasno podeljen i na njima je odgovornost više - osim uspeha firme, njihov je zadatak da nikako ne naruše skladne porodične odnose.
 
Porodični posao kao imperativ

Privatna arhiva

„Nas dvojica smo tim, on radi transport i taj deo posla, a ja radim špediciju i izvoz. Podelili smo se, ali je kuća ista. Pomoć koju nam, kao savetnik, pruža otac i dalje je neophodna. On je uz nas i njegovo iskustvo i pomoć su nam dragoceni“, ističe Nemanja Nikolić.
 
Nemanja ne odustaje ni od daljeg obrazovanja. Nakon završene Beogradske bankarske akademije, odseka bankarstrvo, nastavio je master studije na Ekonomskom fakultetu u Subotici. U svojoj viziji budućnosti nisu ga zaslepela ni svetla Beograda, ali ni Beča u kome je kao student proveo godinu dana.
 
Porodični posao kao imperativ

Privatna arhiva

„Mislim da sam napravio pravi izbor. Imao sam u određenim momentima druge mogućnosti, mogao sam da odem iz Srbije, ali ipak sam odlučio da ostanem ovde, da razvijamo već uspešan porodični posao. Prava je stvar ostati u svojoj državi i raditi tu gde smo rođeni. Ovo je naša zemlja i mislim da je to poruka: da svi treba da se potrudimo da se u svojoj zemlji izborimo za bolje sutra, da ostanemo ovde i da uporedo sa jačanjem države, mi s njom napredujemo u pravom smeru“, podvukao je Nemanja Nikolić.
Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).