Породични посао као императив

Најбоље из Србије

28.10.2020. - 09:30

Породични посао као императив

Два брата из Суботице - Немања и Владан Николић - труде се да се у својој земљи изборе за боље сутра

Млади и успешни предузетник, тридесетогодишњи Суботичанин Немања Николић, наставио је породични посао и заједно са братом Владаном одлучио је да га развија, тако да данас њихове две фирме запошљавају 300 радника. Ове године, са око 70 хектара воћњака, планирају да својим камионима извезу око 6.000 тона робе за Русију, Емирате и Европску унију.
 
Породични посао као императив

Приватна архива

Компанија „Tehno-coop“ је за непуне две деценије, постала једна од водећих транспортно-логистичких предузећа на територији Србије.
 
„Имао сам једанаест година када је мој отац Митар почео да се бави приватним послом. Нисам био приморан да наставим његовим стопама, али сам растао са фирмом. Од малих ногу сам био усмерен ка њој и већ као петнаестогодишњак сам знао чиме се фирма бави, како функционише, какви су планови, па је сасвим природно било да наставим тим путем и да покушам да унапредим нешто што ми је отац поверио“, прича Немања Николић.
 
Породични посао као императив

Приватна архива

Возни парк ове фирме данас у свом власништву има 55 камиона који свакодневно транспортују робу на тржиште Белгије, Холандије, Немачке, Русије Шпаније, Енглеске, Аустрије, Мађарске, Словеније...
 
„Бавимо се логистиком од почетка до краја, од превоза робе, смештаја робе, дистрибуције, израде царинских докумената и свих неопходних ствари за логистику. Пре четири - пет година смо почели да развијамо другу фирму, да улазимо у другу сферу посла, узгајамо јабуке и бавимо се извозом свежег воћа, углавном за Русију, а онда у Емирате и ЕУ“, објашњава Немања Николић.
 
Породични посао као императив

Приватна архива

У фирмама којима руководе Немања и његов брат Владан, посао је јасно подељен и на њима је одговорност више - осим успеха фирме, њихов је задатак да никако не наруше складне породичне односе.
 
Породични посао као императив

Приватна архива

„Нас двојица смо тим, он ради транспорт и тај део посла, а ја радим шпедицију и извоз. Поделили смо се, али је кућа иста. Помоћ коју нам, као саветник, пружа отац и даље је неопходна. Он је уз нас и његово искуство и помоћ су нам драгоцени“, истиче Немања Николић.
 
Немања не одустаје ни од даљег образовања. Након завршене Београдске банкарске академије, одсека банкарстрво, наставио је мастер студије на Економском факултету у Суботици. У својој визији будућности нису га заслепела ни светла Београда, али ни Беча у коме је као студент провео годину дана.
 
Породични посао као императив

Приватна архива

„Мислим да сам направио прави избор. Имао сам у одређеним моментима друге могућности, могао сам да одем из Србије, али ипак сам одлучио да останем овде, да развијамо већ успешан породични посао. Права је ствар остати у својој држави и радити ту где смо рођени. Ово је наша земља и мислим да је то порука: да сви треба да се потрудимо да се у својој земљи изборимо за боље сутра, да останемо овде и да упоредо са јачањем државе, ми с њом напредујемо у правом смеру“, подвукао је Немања Николић.
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).