Pružena ruka spasa

Najbolje iz Srbije

25.09.2020. - 06:18

Pružena ruka spasa

Startap Anora, kao deo Naučno-tehnološkog parka Beograd, razvija pametnu rukavicu koja će biti od velike pomoći slepim i slabovidim osobama

Pametna rukavica koju je razvio tim mladih naučnika iz startapa Anora, na čelu sa Nikolom Krstićem, trebalo bi da olakša život onima kojima je to najpotrebnije.
 
Ovaj mladi startap, kao deo zajednice Naučno-tehnološkog parka Beograd, tokom prethodnih nekoliko godina razvijao je pametnu rukavicu za slabovide i slepe osobe. Rukavica funkcioniše po principu navođenja, slično belom štapu, međutim rukavica ga i dopunjuje.
 
Primarna namena uređaja koji je nazvan Anora jeste da pomogne slepima i slabovidima da se u realnom svetu lakše snalaze i dobijaju informacije.
 
Pružena ruka spasa

Privatna arhiva - sajt Anora

Na spoljašnjoj strani rukavice smešteni su senzori koji registruju prepreke u okolini. Anora će vibrirati jače ili slabije u zavisnosti od toga koliko ste blizu prepreke. „Ako je osoba pred ulazom u prostoriju, a vrata su zatvorena, vibracije će biti jače što je rukavica bliže prepreci. Ali ako su vrata otvorena, onda na tom otvoru prestaju vibracije“, objašnjava Nikola Krstić. Na ovaj način rukavica pomaže slepim osobama pri kretanju, ali se podrazumeva da ona funkcioniše zajedno s ,,belim štapom” koji prepoznaje neravnine i prepreke na tlu. Osim ovoga, značajna funkcija rukavice jeste da da prepoznaje novčanice.
 
„Novac se prepoznaje tako što kamera na rukavici snimi novčanicu i na osnovu nekoliko kodova saopšti preko zvučnika o kojoj se novčanici radi“, pojašnjava Krstić i dodaje da rukavica može da prepoznaje i osnovne boje i lekove. On otkriva i da za upravljanje većinom, čak i naprednih funkcija Anore, više nije neophodan mobilni telefon.
 
„Sve komponente, zajedno sa baterijom, smeštene su u jedno kućište koje je, radi lakšeg održavanja i zamene rukavice i njenog čišćenja, moguće jednostavno odvojiti od same rukavice. Troćelijska baterija uređaja traje dva dana, a može da se napuni za nepunih 45 minuta. Kompletan uređaj je otporan na vodu, prašinu, udarce. Uređaj je mali, gotovo i neprimetan“, kaže ovaj mladi izumitelj. Anora još dodatno ima i panik dugme za slanje lokacije izabranim osobama, kao i izgovaranje datuma i sata, te obavljanje poziva.
 
„Ono što je takođe od velike važnosti za slepe jeste opcija da rukavica, pomoću određenih tehnologija, na osnovu trenutnog izraza lica tumači emocije i procenjuje njihov intenzitet“, navode u Anori.
 
Pružena ruka spasa

Privatna arhiva - sajt Anora

Uređaj je trenutno u fazi finalne CE sertifikacije i testiranja od strane akreditovanih tela. Testiran je kod više stotina slepih osoba, kako iz Srbije, tako i iz inostranstva (Austrija, Slovačka, Nemačka, Amerika, Australija).
 
Projekat finansira Fond za inovacionu delatnost iz Pretpristupnih fondova Evropske unije za 2014. godinu (IPA 2014), Ugovor o Direktnom grantu - Razvoj novih proizvoda i usluga kroz komercijalizaciju istraživanja u malim i srednjim preduzećima.
 
Kompanija Anora dobitnik je granta Fonda za inovacionu delatnost u okviru Programa ranog razvoja. Ovi mladi naučnici rukavicu razvijaju u Srbiji i namera im je da je distribuiraju u našoj zemlji, međutim u planu je i izlazak na inostrano tržište.
Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).