Пружена рука спаса

Најбоље из Србије

25.09.2020. - 06:18

Пружена рука спаса

Стартап Анора, као део Научно-технолошког парка Београд, развија паметну рукавицу која ће бити од велике помоћи слепим и слабовидим особама

Паметна рукавица коју је развио тим младих научника из стартапа Анора, на челу са Николом Крстићем, требало би да олакша живот онима којима је то најпотребније.
 
Овај млади стартап, као део заједнице Научно-технолошког парка Београд, током претходних неколико година развијао је паметну рукавицу за слабовиде и слепе особе. Рукавица функционише по принципу навођења, слично белом штапу, међутим рукавица га и допуњује.
 
Примарна намена уређаја који је назван Анора јесте да помогне слепима и слабовидима да се у реалном свету лакше сналазе и добијају информације.
 
Пружена рука спаса

Приватна архива - сајт Анора

На спољашњој страни рукавице смештени су сензори који региструју препреке у околини. Анора ће вибрирати јаче или слабије у зависности од тога колико сте близу препреке. „Ако је особа пред улазом у просторију, а врата су затворена, вибрације ће бити јаче што је рукавица ближе препреци. Али ако су врата отворена, онда на том отвору престају вибрације“, објашњава Никола Крстић. На овај начин рукавица помаже слепим особама при кретању, али се подразумева да она функционише заједно с ,,белим штапом” који препознаје неравнине и препреке на тлу. Осим овога, значајна функција рукавице јесте да да препознаје новчанице.
 
„Новац се препознаје тако што камера на рукавици сними новчаницу и на основу неколико кодова саопшти преко звучника о којој се новчаници ради“, појашњава Крстић и додаје да рукавица може да препознаје и основне боје и лекове. Он открива и да за управљање већином, чак и напредних функција Аноре, више није неопходан мобилни телефон.
 
„Све компоненте, заједно са батеријом, смештене су у једно кућиште које је, ради лакшег одржавања и замене рукавице и њеног чишћења, могуће једноставно одвојити од саме рукавице. Троћелијска батерија уређаја траје два дана, а може да се напуни за непуних 45 минута. Комплетан уређај је отпоран на воду, прашину, ударце. Уређај је мали, готово и неприметан“, каже овај млади изумитељ. Анора још додатно има и паник дугме за слање локације изабраним особама, као и изговарање датума и сата, те обављање позива.
 
„Оно што је такође од велике важности за слепе јесте опција да рукавица, помоћу одређених технологија, на основу тренутног израза лица тумачи емоције и процењује њихов интензитет“, наводе у Анори.
 
Пружена рука спаса

Приватна архива - сајт Анора

Уређај је тренутно у фази финалне CE сертификације и тестирања од стране акредитованих тела. Тестиран је код више стотина слепих особа, како из Србије, тако и из иностранства (Аустрија, Словачка, Немачка, Америка, Аустралија).
 
Пројекат финансира Фонд за иновациону делатност из Претприступних фондова Европске уније за 2014. годину (ИПА 2014), Уговор о Директном гранту - Развој нових производа и услуга кроз комерцијализацију истраживања у малим и средњим предузећима.
 
Компанија Анора добитник је гранта Фонда за иновациону делатност у оквиру Програма раног развоја. Ови млади научници рукавицу развијају у Србији и намера им је да је дистрибуирају у нашој земљи, међутим у плану је и излазак на инострано тржиште.
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).