Saraorci - selo bogate tradicije

Najbolje iz Srbije

12.08.2021. - 09:32

Saraorci - selo bogate tradicije


Srpska sela su naš ponos, nešto čemu treba da se vraćamo i da sačuvamo i za buduće naraštaje. To možemo uraditi kroz negovanje kulturne baštine, tradicije, domaće hrane i onoga po čemu smo prepoznatljivi

Jedno od sela na teritoriji Grada Smedereva koje je poznato po negovanju tradicije, kulturnog nasleđa i svega što čini naš narod je selo Saraorci. Ono pripada kategoriji moravskih sela i smešteno je na 25-om kilometru od Smedereva.
 
Saraorci - selo bogate tradicije

Privatna arhiva

Ovo selo može da se pohvali značajnim uspesima koje ostvaruje, pre svega zahvaljujući vrednim meštanima koji se trude da svoju varošicu prikažu na najlepši mogući način. Nedavno su obeležili 125 godina postojanja varošice i proslavili osvajanje drugog mesta na manifestaciji „Susreti sela“ u kategoriji dve do tri hiljade stanovnika.
 
Saraorci - selo bogate tradicije

Privatna arhiva

Međutim, o tome koliko selo Saraorci odiše tradicijom, govori i činjenica da je nedavno održana i manifestacija „Petrovdanski susreti“, koja je na jednom mestu okupila članove kulturno-umetničkih društva iz moravskih sela.
 
Tog dana je selo odisalo tradicionalnom nošnjom, igrom i muzikom iz svih krajeva Srbije. Učesnici ovog značajnog događaja su bila deca, što još jednom govori o tome da samo oni mogu da očuvaju našu kulturnu baštinu.
 
Saraorci - selo bogate tradicije

Privatna arhiva

Smederevo može da se pohvali činjenicom da uspeva da održi kulturno-umetnička društva, kao i time što daje priliku mladim ljudima da se upoznaju sa tradicionalnim vrednostima.
Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).