Сараорци - село богате традиције

Најбоље из Србије

12.08.2021. - 09:32

Сараорци - село богате традиције


Српска села су наш понос, нешто чему треба да се враћамо и да сачувамо и за будуће нараштаје. То можемо урадити кроз неговање културне баштине, традиције, домаће хране и онога по чему смо препознатљиви

Једно од села на територији Града Смедерева које је познато по неговању традиције, културног наслеђа и свега што чини наш народ је село Сараорци. Оно припада категорији моравских села и смештено је на 25-ом километру од Смедерева.
 
Сараорци - село богате традиције

Приватна архива

Ово село може да се похвали значајним успесима које остварује, пре свега захваљујући вредним мештанима који се труде да своју варошицу прикажу на најлепши могући начин. Недавно су обележили 125 година постојања варошице и прославили освајање другог места на манифестацији „Сусрети села“ у категорији две до три хиљаде становника.
 
Сараорци - село богате традиције

Приватна архива

Међутим, о томе колико село Сараорци одише традицијом, говори и чињеница да је недавно одржана и манифестација „Петровдански сусрети“, која је на једном месту окупила чланове културно-уметничких друштва из моравских села.
 
Тог дана је село одисало традиционалном ношњом, игром и музиком из свих крајева Србије. Учесници овог значајног догађаја су била деца, што још једном говори о томе да само они могу да очувају нашу културну баштину.
 
Сараорци - село богате традиције

Приватна архива

Смедерево може да се похвали чињеницом да успева да одржи културно-уметничка друштва, као и тиме што даје прилику младим људима да се упознају са традиционалним вредностима.
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).