Šilopajski dani

Najbolje iz Srbije

14.04.2022. - 09:30

Šilopajski dani

Obnova putne infrastrukture, unapređenje poljoprivredne proizvodnje, očuvanje kulture i tradicije i povratak selu i korenima osnovne su ideje Udruženja “Šilopajska panorama“

Sedma tradicionalna manifestacija „Dani Šilopajske panorame“ završena je U nedelju 25. jula 2021.godine.
 
Raznovrstan i bogat program okupio je iznenađujuće veliki broj posetilaca. Za tri dana Šilopaj je posetilo preko 3000 ljudi.
 
Šilopajski dani

Privatna arhiva

Manifestaciju je otvorio predsednik Opštine Gornji Milanovac Dejan Kovačević, nakon čega su prisutne pozdravili šef Kancelarije za poljoprivredu Opštine Gornji Milanovac Milka Nedeljković i predsednik Udruženja „Šilopajska panorama“ Dragan Marjanović.
 
Potom je usledilo muzičko povečerje pod Rudnikom pod nazivom „Zapevajmo pesme naše“.
 
Drugog dana je organizovano takmičenje u spremanju lovačkog gulaša od divljači u kome je učestvovalo 19 ekipa.
 
Šilopajski dani

Privatna arhiva

„Za sedam godina preko tri hiljade učesnika, u 135 ekipa, oprobalo se u kuvanju gulaša. Ove godine prvo mesto je osvojila ekipa “Šlep služba Carević”- rekao je Nenad Popović, organizator takmičenja u spremanju gulaša.
 
Drugo mesto pripalo je ekipi “Sekcija Majdan”, dok je treće zauzela “Lovačka sekcija Šarani”.
 
Istog dana je održan i seminar za poljoprivrednike, zatim škola streljaštva i slikanja i odigrana polufinalna utakmica fudbalskog turnira.
 
Poslednji dan je započeo služenjem jutarnje liturgije, a ljubitelji gastronomije imali su priliku da uživaju u degustaciji tradicionalnih specijaliteta na izložbi jela šilopajskog kraja.
 
„Naše domaćice su se i ovog puta potrudile da ispune trpezu domaćim srpskim tradicionalnim jelima. Favorit je šneara-pita koja se pravi samo u ovom kraju. Posetioci imaju priliku da upoznaju nekadašnji jelovnik Šilopaja i okoline“ kaže Biljana Milosavljević, učesnica Izložbe tadicionalnih jela. Na izložbi su predstavljeni i proizvodi Voćarske zadruge “Šilopaj”, Povrtarske zadruge “Davidovica” i Đačke zadruge “Zvono” iz Gornjeg Milanovca.
 
Šilopajski dani

Privatna arhiva

„Ostvarili smo neke od naših ciljeva, ovde su u poslednje tri godine osnovane dve poljoprivredne zadruge i njihovi proizvodi su već došli do Evropske unije. Veliki je uspeh da iz jednog potpuno devastiranog područja gde ništa nije funkcionisalo imamo izvozni proizvod. Nismo očekivali ovoliko ljudi, posećenost je bila izuzetna“, rekao je Dragan Marjanović, predsednik Udruženja “Šilopajska panorama”.
 
U planu je da se na tržište plasiraju i dva specijaliteta karakteristična za rudnički kraj-pita od belanaca, takozvana šneara i kolač od šljiva pekmezarac.
 
Manifestacija je završena finalnom utakmicom u fudbalu.
 
Šilopajski dani

Privatna arhiva

Obnova putne infrastrukture, unapređenje poljoprivredne proizvodnje, očuvanje kulture i tradicije i povratak selu i korenima osnovne su ideje Udruženja “Šilopajska panorama” ,čiji su rezultati rada uveliko primetni i koje je izrodilo sada već prepoznatljivu manifestaciju.
 
Zadovoljni ovogodišnjom posetom, organizatori obećavaju još interesantnija druženja narednih godina.
Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).