Шилопајски дани

Најбоље из Србије

14.04.2022. - 09:30

Шилопајски дани

Обнова путне инфраструктуре, унапређење пољопривредне производње, очување културе и традиције и повратак селу и коренима основне су идеје Удружења “Шилопајска панорама“

Седма традиционална манифестација „Дани Шилопајске панораме“ завршена је У недељу 25. јула 2021.године.
 
Разноврстан и богат програм окупио је изненађујуће велики број посетилаца. За три дана Шилопај је посетило преко 3000 људи.
 
Шилопајски дани

Приватна архива

Манифестацију је отворио председник Општине Горњи Милановац Дејан Ковачевић, након чега су присутне поздравили шеф Канцеларије за пољопривреду Општине Горњи Милановац Милка Недељковић и председник Удружења „Шилопајска панорама“ Драган Марјановић.
 
Потом је уследило музичко повечерје под Рудником под називом „Запевајмо песме наше“.
 
Другог дана је организовано такмичење у спремању ловачког гулаша од дивљачи у коме је учествовало 19 екипа.
 
Шилопајски дани

Приватна архива

„За седам година преко три хиљаде учесника, у 135 екипа, опробало се у кувању гулаша. Ове године прво место је освојила екипа “Шлеп служба Царевић”- рекао је Ненад Поповић, организатор такмичења у спремању гулаша.
 
Друго место припало је екипи “Секција Мајдан”, док је треће заузела “Ловачка секција Шарани”.
 
Истог дана је одржан и семинар за пољопривреднике, затим школа стрељаштва и сликања и одиграна полуфинална утакмица фудбалског турнира.
 
Последњи дан је започео служењем јутарње литургије, а љубитељи гастрономије имали су прилику да уживају у дегустацији традиционалних специјалитета на изложби јела шилопајског краја.
 
„Наше домаћице су се и овог пута потрудиле да испуне трпезу домаћим српским традиционалним јелима. Фаворит је шнеара-пита која се прави само у овом крају. Посетиоци имају прилику да упознају некадашњи јеловник Шилопаја и околине“ каже Биљана Милосављевић, учесница Изложбе тадиционалних јела. На изложби су представљени и производи Воћарске задруге “Шилопај”, Повртарске задруге “Давидовица” и Ђачке задруге “Звоно” из Горњег Милановца.
 
Шилопајски дани

Приватна архива

„Остварили смо неке од наших циљева, овде су у последње три године основане две пољопривредне задруге и њихови производи су већ дошли до Европске уније. Велики је успех да из једног потпуно девастираног подручја где ништа није функционисало имамо извозни производ. Нисмо очекивали оволико људи, посећеност је била изузетна“, рекао је Драган Марјановић, председник Удружења “Шилопајска панорама”.
 
У плану је да се на тржиште пласирају и два специјалитета карактеристична за руднички крај-пита од беланаца, такозвана шнеара и колач од шљива пекмезарац.
 
Манифестација је завршена финалном утакмицом у фудбалу.
 
Шилопајски дани

Приватна архива

Обнова путне инфраструктуре, унапређење пољопривредне производње, очување културе и традиције и повратак селу и коренима основне су идеје Удружења “Шилопајска панорама” ,чији су резултати рада увелико приметни и које је изродило сада већ препознатљиву манифестацију.
 
Задовољни овогодишњом посетом, организатори обећавају још интересантнија дружења наредних година.
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).