Simbol ponosa i nepobedivosti

Najbolje iz Srbije

09.10.2020. - 09:30

Simbol ponosa i nepobedivosti

Manastir Sv. Nikolaj Srpski nedaleko od Ljubovije predstavlja kulturno i istorijsko blago, ali i oazu mira za sve posetioce

Manastir „Sv. Nikolaj Srpski“ – Soko nalazi se u zapadnom delu Srbije i pripada opštini Ljubovija. Smešten je u podnožju Sokolske planine, ispod najvišeg vrha Rožnja i udaljen je od Ljubovije 15 kilometara. Predstavlja prirodnu granicu između Azbukovice i Rađevine.
 
U tradiciji Srpskog naroda ima posebno značenje, ostao je simbol nepobedivosti i otpora turskoj vlasti u Srbiji, te zbog toga predstavlja jedan od simbola borbe srpskog naroda za očuvanjem nacionalnog identiteta, duhovnosti, vere i kulture.
 
Simbol ponosa i nepobedivosti

Privatna arhiva

Manastir je zadužbina episkopa šabačkog, gospodina Lavrentija. Posvećen je Sv. vladici Nikolaju Velimirovića. Crkva, u čijem oltaru se čuva deo moštiju Sv. vladike Nikolaja, je sagrađena 1994. godine i pripada poznom moravskom stilu. Drvorezbareni ikonostas je rađen u baroknom stilu i pozlaćen je 24 – karatnim zlatom, dok je ikone u vizantijskom stilu živopisala i manastiru poklonila sestra Krsana Tasić, poznati ikonopisac.
 
U krugu manastirskog kompleksa nalazi se muzej, konak i veći smeštajni objekat „Dom Nikolaja Velimirovića“. Pod njegovim krovom se nalazi i kuhinja sa prostranom trpezarijom, biblioteka i prodavnica suvenira. Veliki i mali konak su povezani zgradom u čijem prizemlju se nalaze prostorije pogodne za održavanje seminara i drugih stručnih skupova. Na samom vrhu ove zgrade, po celoj površini je terasa – vidikovac, gde se mogu organizovati razni prigodni, kulturni i duhovni programi. Posetiocima na raspolaganju stoje i sportski tereni.
 
Simbol ponosa i nepobedivosti

Privatna arhiva

Na ulasku u kompleks nalazi se spomenik vladike Nikolaja, a ispred manastirskog kompleksa urađeno je veštačko jezero.
 
Na Sokolskoj steni, na dva kilometra od manastira, postavljen je pozlaćeni krst, visok 12 metara i težak 2.280 kilograma. Krst je postavljen 24. marta 2000. godine, kao spomenik nedužnim žrtvama NATO bombardovanja 1999. godine, a dar je Nemca Horsta Vrobela. Noću je osvetljen, pa zrači osobenim, svečanim mirom, dominirajući ovim delom Podrinja.
 
Simbol ponosa i nepobedivosti

Privatna arhiva

Put koji od manastira vodi do krsta nazvan je „Put vere“. Duž tog puta, na svakih 200 metara, izgrađeno je deset kapelica, a u svakoj je redom ispisana po jedna Božja zapovest.
 
Od 2001. godine u manastiru je zaživela akcija pod nazivom „Moba“, koja okuplja srpsku omladinu iz dijaspore. Vremenom, naša deca u tuđini gube svoj nacionalni i verski identitet, pa je glavni cilj ove akcije učenje jezika svojih očeva i obnova veza sa zavičajem svojih predaka.
Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).