Симбол поноса и непобедивости

Најбоље из Србије

09.10.2020. - 09:30

Симбол поноса и непобедивости

Манастир Св. Николај Српски недалеко од Љубовије представља културно и историјско благо, али и оазу мира за све посетиоце

Манастир „Св. Николај Српски“ – Соко налази се у западном делу Србије и припада општини Љубовија. Смештен је у подножју Соколске планине, испод највишег врха Рожња и удаљен је од Љубовије 15 километара. Представља природну границу између Азбуковице и Рађевине.
 
У традицији Српског народа има посебно значење, остао је симбол непобедивости и отпора турској власти у Србији, те због тога представља један од симбола борбе српског народа за очувањем националног идентитета, духовности, вере и културе.
 
Симбол поноса и непобедивости

Приватна архива

Манастир је задужбина епископа шабачког, господина Лаврентија. Посвећен је Св. владици Николају Велимировића. Црква, у чијем олтару се чува део моштију Св. владике Николаја, је саграђена 1994. године и припада позном моравском стилу. Дрворезбарени иконостас је рађен у барокном стилу и позлаћен је 24 – каратним златом, док је иконе у византијском стилу живописала и манастиру поклонила сестра Крсана Тасић, познати иконописац.
 
У кругу манастирског комплекса налази се музеј, конак и већи смештајни објекат „Дом Николаја Велимировића“. Под његовим кровом се налази и кухиња са пространом трпезаријом, библиотека и продавница сувенира. Велики и мали конак су повезани зградом у чијем приземљу се налазе просторије погодне за одржавање семинара и других стручних скупова. На самом врху ове зграде, по целој површини је тераса – видиковац, где се могу организовати разни пригодни, културни и духовни програми. Посетиоцима на располагању стоје и спортски терени.
 
Симбол поноса и непобедивости

Приватна архива

На уласку у комплекс налази се споменик владике Николаја, а испред манастирског комплекса урађено је вештачко језеро.
 
На Соколској стени, на два километра од манастира, постављен је позлаћени крст, висок 12 метара и тежак 2.280 килограма. Крст је постављен 24. марта 2000. године, као споменик недужним жртвама НАТО бомбардовања 1999. године, а дар је Немца Хорста Вробела. Ноћу је осветљен, па зрачи особеним, свечаним миром, доминирајући овим делом Подриња.
 
Симбол поноса и непобедивости

Приватна архива

Пут који од манастира води до крста назван је „Пут вере“. Дуж тог пута, на сваких 200 метара, изграђено је десет капелица, а у свакој је редом исписана по једна Божја заповест.
 
Од 2001. године у манастиру је заживела акција под називом „Моба“, која окупља српску омладину из дијаспоре. Временом, наша деца у туђини губе свој национални и верски идентитет, па је главни циљ ове акције учење језика својих очева и обнова веза са завичајем својих предака.
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).