Škola za budućnost

Najbolje iz Srbije

16.04.2021. - 09:30

Škola za budućnost

Leskovačaka Trgovinsko-ugostiteljska škola osnovana je 1906. godine kao Državna trgovačko-zanatska škola i spada u najstarije škole ove vrste u Srbiji. Tokom decenija se menjala i razvijala u skladu sa društveno-istorijskim trendovima, dobijala je nove obrazovne profile i sve više učenika i nastavnika

U ovoj školi se obrazuju profili iz oblasti ekonomije, prava i administracije, kao i trgovine, turizma i ugostiteljstva. U školi postoje obrazovni profili na trećem stepenu: Kuvar, Konobar i Poslastičar i na četvrtom stepenu: Komercijalista, Turističko-hotelijerski tehničar, Kulinarski tehničar i Ugostiteljski tehničar.
 
U toku školovanja iz oblasti poslastičarstva učenici se osposobljavaju za pripremu svih vrsta tradicionalnih i savremenih poslastica: kolača, kremova, torti, pudinga, suflea i drugih poslastica. Učenici ovog zanimanja često odlaze na sajmove i izložbe ugostiteljstva a učestvuju i na gotovo svim takmičenjima srednjih ugostiteljskih škola.
 
Škola za budućnost

Privatna arhiva

Jedna od najznačajnijih aktivnosti Trgovinsko-ugostiteljske škole je projekat „Slatke i ukusne ideje“ koji je prihvaćen i odobren za finansiranje u okviru programa ERAZMUS +. Cilj projekta je povećanje mobilnosti i stručnih kompetencija nastavnika i učenika u saradnji sa partnerima iz Atine, sa svrhom međunarodnog povezivanja srodnih škola i institucija i razmene iskustava u radu i učenju.
 
Na osnovu tog projekta učenici obrazovnog profila poslastičar boravili su dve nedelje u grčkoj prestonici Atini, gde su imali prilike da uče kako se prave tradicionalni grčki kolači, a u okviru raznih aktivnosti – radionica, stručnih poseta školama, poslastičarnicama i fabrici slatkiša, upoznali su se sa njihovim načinom rada, te su po povratku u školi svojim nastavnicima i roditeljima prezentovali šta su sve naučili od uglednih majstora poslastičarstva iz ove zemlje.
 
Škola za budućnost

Privatna arhiva

Mesto više koje se traži godinama unazad pokazuje da vlada veliko interesovanje za poslastičarski zanat u Leskovačkoj Trgovinsko-ugostiteljskoj školi. Ovoliko interesovanje za oblast poslastičarstva rezultat je postojanja specijalizovanog kabineta u sklopu školske poslastičarnice „Fontana“ u centru grada, gde učenici poslastičari u svim razredima izvode časove vežbi i praktične nastave. U poslastičarnici „Fontana“ učenici imaju pune ruke posla, a porudžbine za starinske kolače ne prestaju tokom cele godine. Učenici sa svojim nastavnicima učestvuju u izradi sitnih kolača i torti za potrebe raznih manifestacija u školi i gradu, kao i za komercijalne svrhe.
 
Škola za budućnost

Privatna arhiva

Učenici prave moderne i savremene poslastice, ali i starinske i tradicionalne kolače, koji su unikatni i prepoznatljivi u leskovačkom kraju. Po tradicionalnoj recepturi nastaju Doboš torta, korpice, indijane, minjoni. Čini se pravim majstorstvom napraviti i ove starinske bombice koje prve nestaju sa poslužavnika.
 
„Sve generacije to vole, i stari, i mlađi, i deca. Ne odstupamo od tih normativa kada je nešto prepoznatljivo“, kaže profesor poslastičarstva Dragoljub Pejčić.
 
Škola za budućnost

Privatna arhiva

Kvalitet je bolji iz godine u godinu, dok cena ostaje i više nego pristupačna, pa samim tim i potražnja biva u kontinuitetu velika, zbog čega je potrebno mnogo truda, zalaganja i marljivog rada da bi se ona zadovoljila. Svesni svoje duge i bogate tradicije, učenici neguju istu, ali ne prezaju ni od uvođenja izvesnih novina kada osete potrebu za njima. Na taj način sprečavaju da ono što je staro ne ostane zaboravljeno i okarakterisano kao anahrono, a da ono što predstavlja novitet ulije određenu dozu autentičnosti njihovom radu. Rečju, vredni učenici su uspeli da ukomponuju potrebu za originalnošću sa interesom za očuvanje tradicije. Vredno je pomena da se u vreme praznika u poslastičarnici napravi oko 200 kilograma kolača i torti. Pritom, sve što se zaradi ulaže se u novu opremu i namirnice, bez čega je nemoguće postići sve ono što su učenici zamislili. Poslastice koje proisteknu iz rada i truda učenika u školskoj poslastičarnici „Fontana“ ne mogu se pronaći na drugim mestima.
 
Škola za budućnost

Privatna arhiva

O veštinama koje stiču tokom rada u školskoj poslastičarnici svedoči i plasman učenice Danice Spasić, koja je osvojila prvu nagradu na takmičenju „Mladi poslastičar“. Ovo takmičenje odvijalo se u organizaciji kompanije "Dijamant" sa ciljem da ovaj slatki zanat, koji je sve aktuelniji, nastavi svoj život među mladim i ambicioznim ljudima.
 
Uz sve nagrade koje redovno osvajaju, leskovački poslastičari ulažu veliki trud u sakupljanju starih recepata koje će, prema njihovoj zamisli, uskoro pretočiti u knjigu.
Podeli

Pitajte predsednika

Ime i prezime je obavezno polje.
Telefon je obavezno polje.
Тema je obavezno polje.
Еlektronska pošta je neispravna.
Poruka je obavezno polje.