Школа за будућност

Најбоље из Србије

16.04.2021. - 09:30

Школа за будућност

Лесковачака Трговинско-угоститељска школа основана је 1906. године као Државна трговачко-занатска школа и спада у најстарије школе ове врсте у Србији. Током деценија се мењала и развијала у складу са друштвено-историјским трендовима, добијала је нове образовне профиле и све више ученика и наставника

У овој школи се образују профили из области економије, права и администрације, као и трговине, туризма и угоститељства. У школи постоје образовни профили на трећем степену: Кувар, Конобар и Посластичар и на четвртом степену: Комерцијалиста, Туристичко-хотелијерски техничар, Кулинарски техничар и Угоститељски техничар.
 
У току школовања из области посластичарства ученици се оспособљавају за припрему свих врста традиционалних и савремених посластица: колача, кремова, торти, пудинга, суфлеа и других посластица. Ученици овог занимања често одлазе на сајмове и изложбе угоститељства а учествују и на готово свим такмичењима средњих угоститељских школа.
 
Школа за будућност

Приватна архива

Једна од најзначајнијих активности Трговинско-угоститељске школе је пројекат „Слатке и укусне идеје“ који је прихваћен и одобрен за финансирање у оквиру програма ЕРАЗМУС +. Циљ пројекта је повећање мобилности и стручних компетенција наставника и ученика у сарадњи са партнерима из Атине, са сврхом међународног повезивања сродних школа и институција и размене искустава у раду и учењу.
 
На основу тог пројекта ученици образовног профила посластичар боравили су две недеље у грчкој престоници Атини, где су имали прилике да уче како се праве традиционални грчки колачи, а у оквиру разних активности – радионица, стручних посета школама, посластичарницама и фабрици слаткиша, упознали су се са њиховим начином рада, те су по повратку у школи својим наставницима и родитељима презентовали шта су све научили од угледних мајстора посластичарства из ове земље.
 
Школа за будућност

Приватна архива

Место више које се тражи годинама уназад показује да влада велико интересовање за посластичарски занат у Лесковачкој Трговинско-угоститељској школи. Овoлико интересовање за област посластичарства резултат је постојања специјализованог кабинета у склопу школске посластичарнице „Фонтана“ у центру града, где ученици посластичари у свим разредима изводе часове вежби и практичне наставе. У посластичарници „Фонтана“ ученици имају пуне руке посла, а поруџбине за старинске колаче не престају током целе године. Ученици са својим наставницима учествују у изради ситних колача и торти за потребе разних манифестација у школи и граду, као и за комерцијалне сврхе.
 
Школа за будућност

Приватна архива

Ученици праве модерне и савремене посластице, али и старинске и традиционалне колаче, који су уникатни и препознатљиви у лесковачком крају. По традиционалној рецептури настају Добош торта, корпице, индијане, мињони. Чини се правим мајсторством направити и ове старинске бомбице које прве нестају са послужавника.
 
„Све генерације то воле, и стари, и млађи, и деца. Не одступамо од тих норматива када је нешто препознатљиво“, каже професор посластичарства Драгољуб Пејчић.
 
Школа за будућност

Приватна архива

Квалитет је бољи из године у годину, док цена остаје и више него приступачна, па самим тим и потражња бива у континуитету велика, због чега је потребно много труда, залагања и марљивог рада да би се она задовољила. Свесни своје дуге и богате традиције, ученици негују исту, али не презају ни од увођења извесних новина када осете потребу за њима. На тај начин спречавају да оно што је старо не остане заборављено и окарактерисано као анахроно, а да оно што представља новитет улије одређену дозу аутентичности њиховом раду. Речју, вредни ученици су успели да укомпонују потребу за оригиналношћу са интересом за очување традиције. Вредно је помена да се у време празника у посластичарници направи око 200 килограма колача и торти. Притом, све што се заради улаже се у нову опрему и намирнице, без чега је немогуће постићи све оно што су ученици замислили. Посластице које проистекну из рада и труда ученика у школској посластичарници „Фонтана“ не могу се пронаћи на другим местима.
 
Школа за будућност

Приватна архива

О вештинама које стичу током рада у школској посластичарници сведочи и пласман ученице Данице Спасић, која је освојила прву награду на такмичењу „Млади посластичар“. Ово такмичење одвијало се у организацији компаније "Дијамант" са циљем да овај слатки занат, који је све актуелнији, настави свој живот међу младим и амбициозним људима.
 
Уз све награде које редовно освајају, лесковачки посластичари улажу велики труд у сакупљању старих рецепата које ће, према њиховој замисли, ускоро преточити у књигу.
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).