Slatko blago iz košnice

Najbolje iz Srbije

23.07.2021. - 09:32

Slatko blago iz košnice

Kroz stalaćku klisuru ne teče samo Južna Morava, već i med. Četiri generacije porodice Plužnikov posvećene su proizvodnji meda, tečnog zlata, kao i edukaciji mladih ljudi koji žele da se bave pčelarstvom

Sve je počelo davne 1926. godine, kada je deda Leva Plužnikova, došavši iz Rusije, odlučio da se nastani u Stalaću. Počeo je da se bavi pčelarstvom i bio je prvi koji je u tom kraju započeo pčelarenje sa košnicama sa pokretnim okvirima.
 
Lev je uspešno nastavio tradiciju, a poslednjih godina i njegovi sinovi se aktivno i uspešno bave pčelarstvom. Njegove košnice se nalaze u prelepim, nezagađenim predelima Južne Morave i na obroncima planina Rtanj, Juhor i Južni Kučaj.
 
Slatko blago iz košnice

Privatna arhiva

Ova porodica sa velikim uspehom učestvuje na brojnim sajmovima, gde osvajaju velika priznanja. Kvalitet njihovog meda, propolisa i kozmetike bazirane na medu prepoznat je i proveren kako u zemlji, tako i u inostranstvu. Na osnovu osamdesetpetogodišnjeg iskustva njegove porodice i svetske literature spravlja preparate na bazi pčelinjih proizvoda: meda, mleča, polena i propolisa. Sakuplja i pčelinji otrov i prodaje rojeve. Medena apoteka, koja ima veliku paletu proizvoda, nastala je u duhu izreke da med i proizvodi od meda, ne mogu zameniti lekare, ali su njegov pouzdan pomoćnik u lečenju mnogih bolesti.
 
Lev je dobitnik povelje i više srebrnih i zlatnih medalja, '96, '97, '98, '99, '00, '01, '02 i '03, bronzane posude i diploma za razvoj i unapređivanje pčelarstva širom bivše Jugoslavije. Kolekcija kozmetičkih preparata je dobitnik bronzane medalje na Sajmu u Novom Sadu '96. godine i zlatnih medalja '97, '98, '99, '00, '01, '02 i '03. godine za asortiman proizvoda. Osnivač je udruženja koje okuplja gotovo sve pčelare našeg kraja i uspešno sarađuje sa drugim udruženjima u zemlji i inostranstvu.
 
Slatko blago iz košnice

Privatna arhiva

U saradnji sa par meštana Stalaća, koji su veliki entuzijasti i zaljubljenici u svoj kraj, konceptualno je osmislio i realizovao Sajam pčelarstva. Ovaj sajam se održava svake godine u aprilu, već punih deset godina. Međunarodni pčelarski etno sajam Tromoravlje okuplja veliki broj posetilaca i izlagača iz Srbije i inostranstva, ali i veliki broj eminentnih stručnjaka i predavača.
 
Iako sve svoje aktivnosti u vezi promocije i prodaje proizvoda obavljaju u Stalaću, uspeli su da kvalitetom svojih proizvoda dopru do udaljenih delova naše zemlje i sveta. Kako je povratak prirodi i prirodnim proizvodima sve izraženiji poslednjih godina, tako i njihovi proizvodi imaju sve veći broj konzumenata.
Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).