Слатко благо из кошнице

Најбоље из Србије

23.07.2021. - 09:32

Слатко благо из кошнице

Кроз сталаћку клисуру не тече само Јужна Морава, већ и мед. Четири генерације породице Плужников посвећене су производњи меда, течног злата, као и едукацији младих људи који желе да се баве пчеларством

Све је почело давне 1926. године, када је деда Лева Плужникова, дошавши из Русије, одлучио да се настани у Сталаћу. Почео је да се бави пчеларством и био је први који је у том крају започео пчеларење са кошницама са покретним оквирима.
 
Лев је успешно наставио традицију, а последњих година и његови синови се активно и успешно баве пчеларством. Његове кошнице се налазе у прелепим, незагађеним пределима Јужне Мораве и на обронцима планина Ртањ, Јухор и Јужни Кучај.
 
Слатко благо из кошнице

Приватна архива

Ова породица са великим успехом учествује на бројним сајмовима, где освајају велика признања. Квалитет њиховог меда, прополиса и козметике базиране на меду препознат je и проверен како у земљи, тако и у иностранству. На основу осамдесетпетогодишњег искуства његове породице и светске литературе справља препарате на бази пчелињих производа: меда, млеча, полена и прополиса. Сакупља и пчелињи отров и продаје ројеве. Медена апотека, која има велику палету производа, настала је у духу изреке да мед и производи од меда, не могу заменити лекаре, али су његов поуздан помоћник у лечењу многих болести.
 
Лев је добитник повеље и више сребрних и златних медаља, '96, '97, '98, '99, '00, '01, '02 и '03, бронзане посуде и диплома за развој и унапређивање пчеларства широм бивше Југославије. Колекција козметичких препарата је добитник бронзане медаље на Сајму у Новом Саду '96. године и златних медаља '97, '98, '99, '00, '01, '02 и '03. године за асортиман производа. Оснивач је удружења које окупља готово све пчеларе нашег краја и успешно сарађује са другим удружењима у земљи и иностранству.
 
Слатко благо из кошнице

Приватна архива

У сарадњи са пар мештана Сталаћа, који су велики ентузијасти и заљубљеници у свој крај, концептуално је осмислио и реализовао Сајам пчеларства. Овај сајам се одржава сваке године у априлу, већ пуних десет година. Међународни пчеларски етно сајам Троморавље окупља велики број посетилаца и излагача из Србије и иностранства, али и велики број еминентних стручњака и предавача.
 
Иако све своје активности у вези промоције и продаје производа обављају у Сталаћу, успели су да квалитетом својих производа допру до удаљених делова наше земље и света. Како је повратак природи и природним производима све израженији последњих година, тако и њихови производи имају све већи број конзумената.
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).