„Srpska lepotica“ proizvedena u Trsteniku

Najbolje iz Srbije

09.10.2020. - 09:30

„Srpska lepotica“ proizvedena u Trsteniku

U firmi Zorana Mihajlovića prave se eksluzivne gramofonske ručice za najbolje gramofone na svetu

Da najbolji haj-faj muzički sistemi dostižu vrtoglavu cenu, koja premašuje čak i milion evra, poznato je mnogima, ali samo dobri poznavaoci iz audiofilske svetske branše znaju da eksluzivne gramofonske ručice za najbolje gramofone na svetu proizvodi jedan Trsteničanin.
 
Zove se Zoran Mihajlović i 2016. godine je izumeo unikatnu ručicu nazvanu "tangenta". Iza revolucionarnog proizvoda koji kupuju samo privilegavani naručioci stoji firma "Suprim-analog".
 
„Srpska lepotica“ proizvedena u Trsteniku

Privatna arhiva

Zoran se specijalizovao za gramofonske ručice, ali slavu u haj-faj svetu stekao je dosta ranije. Počeo je još 1996. godine sa pravljenjem perifernih dodataka za haj-faj uređaje. Ipak, najinteresantnija tema mu je bio gramofon, i na sve moguće načine pokušavao je da umanji vibracije prilikom puštanja ploča. To je s vremenom postala njegova kreativna opsesija.
 
Prvi uspeh Mihajlović je postigao sa proizvodnjom tegova ("klampova") koji se postavljaju na gramofonske ploče kako bi težinom doprineli smanjenju vibracija. Prvi "klamp" prodao je 16. novembra 1996. godine. Danas firma "Suprim-analog" ima najveći svetski asortiman tegova u ponudi i pojedini tegovi se izrađuju po unikatnim zahtevima kupaca.
 
„Srpska lepotica“ proizvedena u Trsteniku

Privatna arhiva

 
Zoran je imao ideju i nacrt i posavetovao se sa ocem koji je dugo radio u vojnom pogonu "Prve Petoletke". U saradnji sa tehničkim stručnjacima napravljena je prva simulacija u "Autokedu", a onda je napravio i ručicu. Premijeru je "tangenta" imala 2016. u Kaliforniji, i kada su tamo pokupili sjajne kritike znao je da je na pravom putu.
 
"Tajna" ručice, koju audio-eksperti svrstavaju među tri najbolje u svetu, a smatraju je nenadmašnom po "ezoteriji", bogatstvu i neutralnosti zvuka, jeste u specijalnim lagerima. Autor ih naziva "dijamantskim". Rade se specijalno za "tangentu" i upravo one daju ručici neverovatnu pokretljivost, koja je presudna za dobar zvuk.
 
„Srpska lepotica“ proizvedena u Trsteniku

Privatna arhiva

 
Bazična verzija Zoranove ručice, koju u haj-faj svetu zovu "srpska lepotica", izrađuje se u kombinaciji korena oraha i mesinga u srebrnoj mat verziji. Ta ručica prodaje se po ceni od 14.000 evra.
 
Pošto je "Suprim-analog" ekskluzivna i unikatna firma, mesečno pravi od dve do tri ručice, a za vrlo zahtevne porudžbine izdvaja se mnogo više vremena. Ručicu kupuju poznati vlasnici audio-salona za prezentaciju svojih haj-faj sistema, tu su i najpoznatiji svetski proizvođači gramofona poput VPi, kronosi, orakle-audio, zatim razni konstruktori, VIP osobe u haj-faj svetu, kao i bogati kolekcionari koji su zaljubljenici u analogni svet vinila.
 
Sofija Babović
Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).