„Српска лепотица“ произведена у Трстенику

Најбоље из Србије

09.10.2020. - 09:30

„Српска лепотица“ произведена у Трстенику

У фирми Зорана Михајловића праве се екслузивне грамофонске ручице за најбоље грамофоне на свету

Да најбољи хај-фај музички системи достижу вртоглаву цену, која премашује чак и милион евра, познато је многима, али само добри познаваоци из аудиофилске светске бранше знају да екслузивне грамофонске ручице за најбоље грамофоне на свету производи један Трстеничанин.
 
Зове се Зоран Михајловић и 2016. године је изумео уникатну ручицу названу "тангента". Иза револуционарног производа који купују само привилегавани наручиоци стоји фирма "Суприм-аналог".
 
„Српска лепотица“ произведена у Трстенику

Приватна архива

Зоран се специјализовао за грамофонске ручице, али славу у хај-фај свету стекао је доста раније. Почео је још 1996. године са прављењем периферних додатака за хај-фај уређаје. Ипак, најинтересантнија тема му је био грамофон, и на све могуће начине покушавао је да умањи вибрације приликом пуштања плоча. То је с временом постала његова креативна опсесија.
 
Први успех Михајловић је постигао са производњом тегова ("клампова") који се постављају на грамофонске плоче како би тежином допринели смањењу вибрација. Први "кламп" продао је 16. новембра 1996. године. Данас фирма "Суприм-аналог" има највећи светски асортиман тегова у понуди и поједини тегови се израђују по уникатним захтевима купаца.
 
„Српска лепотица“ произведена у Трстенику

Приватна архива

 
Зоран је имао идеју и нацрт и посаветовао се са оцем који је дуго радио у војном погону "Прве Петолетке". У сарадњи са техничким стручњацима направљена је прва симулација у "Аутокеду", а онда је направио и ручицу. Премијеру је "тангента" имала 2016. у Калифорнији, и када су тамо покупили сјајне критике знао је да је на правом путу.
 
"Тајна" ручице, коју аудио-експерти сврставају међу три најбоље у свету, а сматрају је ненадмашном по "езотерији", богатству и неутралности звука, јесте у специјалним лагерима. Аутор их назива "дијамантским". Раде се специјално за "тангенту" и управо оне дају ручици невероватну покретљивост, која је пресудна за добар звук.
 
„Српска лепотица“ произведена у Трстенику

Приватна архива

 
Базична верзија Зоранове ручице, коју у хај-фај свету зову "српска лепотица", израђује се у комбинацији корена ораха и месинга у сребрној мат верзији. Та ручица продаје се по цени од 14.000 евра.
 
Пошто је "Суприм-аналог" ексклузивна и уникатна фирма, месечно прави од две до три ручице, а за врло захтевне поруџбине издваја се много више времена. Ручицу купују познати власници аудио-салона за презентацију својих хај-фај система, ту су и најпознатији светски произвођачи грамофона попут ВПи, кроноси, оракле-аудио, затим разни конструктори, ВИП особе у хај-фај свету, као и богати колекционари који су заљубљеници у аналогни свет винила.
 
Софија Бабовић
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).