Tradicija na dlanu

Najbolje iz Srbije

20.01.2022. - 09:30

Tradicija na dlanu

Smederevo može ponosno da se pohvali činjenicom da ima žene koje se bore za svoju kulturnu baštinu. To su žene iz brojnih sela smederevskog kraja koje se hrabro bore da sačuvaju tradicionalna jela, običaje, manifestacije, narodni vez...

Jedno od tih udruženja je i Aktiv žena ,,Izvor'' iz Male Krsne. Ove vredne žene čuvaju u svojim prostorijama staru narodnu nošnju, krevet na slamu i kredenac koji su stari čak blizu sto godina, a dobili su ih na poklon od bake koja je to donela u miraz.
 
Tradicija na dlanu

Privatna arhiva

Tu možemo videti i narodni vez, staro tradicionalno posuđe, drvenu kolevku za decu u kojoj su odrasle naše bake i majke i sve ono što je obeležje srpskog naroda.
 
Tradicija na dlanu

Privatna arhiva

Ovo udruženje je osnovano
na inicijativu žena iz sela 2007. godine, sa idejom unapređenja položaja žena i edukacije u oblasti domaće radinosti i folklora, opšte kulture, tkanja, veženja i pletenja, pripreme zimnice, kao i bavljenja starim zanatima. Danas udruženje broji oko 30 članica.
 
Tradicija na dlanu

Privatna arhiva

Pored činjenice da žele da očuvaju svoju tradiciju, one se i druže, razmenjuju iskustva, recepte, uče jedna drugu starim zanatima, veženju, tkanju ili šivenju.
 
Svaka je delić tradicije donela sa sobom u udruženje, od svoje bake, majke ili svekrve.
 
Tradicija na dlanu

Privatna arhiva

One se kroz kontakte sa drugim udruženjima u Srbiji upoznaju sa običajima iz drugih krajeva i to takođe prenose na svoje potomke.
 
Redovne su učesnice na svim manifestacijama koje organizuje grad Smederevo, kao što su „Izađi mi na teglu'“ ili „Sajam zimnice“, a redovno izlažu i svoje proizvode na trgu u Smederevu.
 
Tradicija na dlanu

Privatna arhiva

To su tradicionalna jela, ajvar, turšija, pekmezi, paprika, paradajz, krastavac. Takođe, one su i redovne učesnice manifestacije „Smederevska jesen“ u organizaciji grada Smedereva, gde se trude da svoje selo predstave na najlepši mogući način.
Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).