Традиција на длану

Најбоље из Србије

20.01.2022. - 09:30

Традиција на длану

Смедерево може поносно да се похвали чињеницом да има жене које се боре за своју културну баштину. То су жене из бројних села смедеревског краја које се храбро боре да сачувају традиционална јела, обичаје, манифестације, народни вез...

Једно од тих удружења је и Актив жена ,,Извор'' из Мале Крсне. Ове вредне жене чувају у својим просторијама стару народну ношњу, кревет на сламу и креденац који су стари чак близу сто година, а добили су их на поклон од баке која је то донела у мираз.
 
Традиција на длану

Приватна архива

Ту можемо видети и народни вез, старо традиционално посуђе, дрвену колевку за децу у којој су одрасле наше баке и мајке и све оно што је обележје српског народа.
 
Традиција на длану

Приватна архива

Ово удружење је основано
на иницијативу жена из села 2007. године, са идејом унапређења положаја жена и едукације у области домаће радиности и фолклора, опште културе, ткања, вежења и плетења, припреме зимнице, као и бављења старим занатима. Данас удружење броји око 30 чланица.
 
Традиција на длану

Приватна архива

Поред чињенице да желе да очувају своју традицију, оне се и друже, размењују искуства, рецепте, уче једна другу старим занатима, вежењу, ткању или шивењу.
 
Свака је делић традиције донела са собом у удружење, од своје баке, мајке или свекрве.
 
Традиција на длану

Приватна архива

Оне се кроз контакте са другим удружењима у Србији упознају са обичајима из других крајева и то такође преносе на своје потомке.
 
Редовне су учеснице на свим манифестацијама које организује град Смедерево, као што су „Изађи ми на теглу'“ или „Сајам зимнице“, а редовно излажу и своје производе на тргу у Смедереву.
 
Традиција на длану

Приватна архива

То су традиционална јела, ајвар, туршија, пекмези, паприка, парадајз, краставац. Такође, оне су и редовне учеснице манифестације „Смедеревска јесен“ у организацији града Смедерева, где се труде да своје село представе на најлепши могући начин.
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).