Umetnost u malom zalogaju

Najbolje iz Srbije

01.02.2021. - 09:32

Umetnost u malom zalogaju

Vojno lice Marko Milenković već deceniju se bavi hobijem, spremanjem poslastica, i stvara prava umetnička dela od čokolade

U Smederevu živi Marko Milenković, oficir Vojske Srbije, čija je druga ljubav pravljenje „remek dela“ od najfinijih belgijskih čokolada. Njegova mašta, kreativnost i strast od kolača i torti stvaraju prava umetnička dela koja pružaju jedinstveno iskustvo neodoljivih ukusa.
 
Umetnost u malom zalogaju

Privatna arhiva

Marko je već trinaest godina vojno lice, a interesovanje za kulinarstvo počelo je još u detinjstvu. Gotovo jednu deceniju iz hobija sprema poslastice. Do nivoa elegantnog poslastičarstva trebalo je mnogo truda, rada, posvećenosti i iskustva, s tim da ni u jednom momentu nije narušen njegov profesionalni rad u vojsci.
 
Umetnost u malom zalogaju

Privatna arhiva

Vojska i kulinarstvo naizgled deluju nespojivo, ali disciplina, preciznost i upornost su vrline koje sa sobom nosi još iz Vojne akademije, a pomogle su mu u stvaranju umetnosti u malom zalogaju.
 
Umetnost u malom zalogaju

Privatna arhiva

Da bi došao do ovog nivoa stvaranja mnogo je sati proveo u radu i vežbanju, pošto je samouk, sve je sam radio bez ičije stručne pomoći i adekvatnog školovanja. Inspiracija za izgled kolača je trenutna i stvara se u momentu pravljenja. Za njega su njegova dela platno na kome slika bojama sastojaka koje meša.
Umetnost u malom zalogaju

Privatna arhiva

Od svog slatkog carstva napravio je mesto gde se umetnost sreće sa zadovoljstvom. Njegov rad donosi nešto potpuno novo u svetu sladokusaca. Cilj Markovog rada, osim zadovoljstva, je da Smederevu pruži dezerte kojima se ne mogu pohvaliti mnogi gradovi u Srbiji.
 
Umetnost u malom zalogaju

Privatna arhiva

Zvanično, ima sedam vrsta umetnosti, ali nema odgovora na pitanje gde ona počinje ili prestaje. Stvaranje kolača i torti njegova je umetnost koju neguje i obogaćuje ljubavlju, kreativnošću i estetikom.
Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).